Ako vam je do odmora, zaobiđite ove zemlje

Glavni grad Filipina prilično je siguran jer, navodno, mafijaši drže većinu hotela i jako im je stalo da strancima ne fali dlaka s glave

U tradicionalnom izvještaju o putovanjima i turizmu World Economic Forum naveo je države u kojima bjesni rat, prijeti mogućnost od terorizma ili nasilja te preporučio da ih zaobiđete u odmorima koje planirate.

U nekim slučajevima upozorenje se ne odnosi na cijelu zemlju, ali kako god, budite oprezni. U nizu zemalja koji slijedi, neke su od najljepših zemalja na svijetu, sa iznimnom historijom i spomenicima koje vrijedi vidjeti. Ipak, sačekajte.

Tajland

Prekrasna zemlja koju sve više posjećuju i turisti sa naših prostora. Ipak, provincije Songkhala, Yala, Narathiwat i Pattaya zadnjih desetak godina imaju reputaciju mjesta u kojima su nasilje, krađe i ubistva česta pojava. U Pattayi su česte pljačke bandi na motorima. Turisti su uvijek najlakša meta.

Demokratska Republika Kongo

Naoružani razbojnici uobičajen su prizor na ulicama u svako doba dana i noći, a posebno u glavnom gradu Kinshasi. Ako ako ne možete odoljeti zovu adrenalina i ipak odete u Kongo, izbjegavajte snimati fotografije, ne prihvatajte pomoć nepoznatih ljudi i izbjegavajte mjesta koje lokalci nazivaju riskantnima.

Gvatemala

Trgovina ljudima, krijumčarenje droge, pljačke i krađa automobila samo su neke od nevolja koje vas mogu zadesiti u ovoj zemlji.

Južnoafrička Republika

Zbog visoke stope kriminala, silovanja i ubistava stanovništvo u manjim mjestima unajmljuje naoružane zaštitare da ih štite. Situacija je tek nešto bolja u Cape Townu.

Jamajka

Obračuni bandi s pucnjavama i zločini česti su u nekim dijelovima zemlje poput gradova Montego Bay i Kingstonu. Na određenim mjestima nije sigurno čak ni kada odsjedate u resortu ili hotelu.

Čad

U ovoj afričkoj državi djeluju terorističke grupe poput Boko Harama, ISIL-a i Al Qaide koje napadaju strance, ali i lokalno stanovništvo. Posebno je rizično granično područje sa Sudanom i Libijom zbog čestih pograničnih sukoba, ali i minskih polja.

Bangladeš

Ovdje prijete česti teroristički sukobi, a uz to je riječ o zemlji s ekstremnim vremenskim uvjetima gdje su potresi i poplave uobičajena pojava. Nije baš da želite odmarati tako.

Libanon

Ova je zemlja baza za neke od najgorih terorističkih grupa na svijetu. Tu i najmanji protesti oko najbanalnijih stvari vrlo brzo eskaliraju u teško kontrolirajući haos.

Mali

U glavnom gradu Bamaku česti su teroristički napadi, a najčešće mete su mjesta gdje se okupljaju turisti poput hotela, restorana i glavnih turističkih znamenitosti.

Ukrajina

Politička nestabilnost utječe na stanje sigurnosti u zemlji, a posebno u Krimu, Donjecku i Luganskoj oblasti. Može vam biti zabavno samo ako vam je definicija odmora šetnja gradovima kojima patroliraju naoružani vojnici.

Filipini

U nekim dijelovima zemlje česte su otmice stranaca, kao što je riječ o Marawiju, provinciji Joho, Basilan i Cotobato. Zemlja ima najveću stopu kriminala u Aziji, a ako baš odete, ne nosite skupe mobitele, foto aparate i satove. Glavni grad je prilično siguran jer, navodno, mafijaši drže većinu hotela i jako im je stalo da strancima ne fali dlaka s glave. Zanimljivo kod ove zemlje je i da se nalazi na listi zemalja čije je stanovništvo najprijateljskije raspoloženo prema strancima.

Kenija

U ovoj čarobnoj afričkoj državi ima mnogo prekrasnih odredišta i stvari koje možete iskusiti, no u posljednje vrijeme Kenija je preživjela nekoliko terorističkih napada. Terorističke prijetnje još uvijek su česte. Također, bilježi se porast nasilja u nekim dijelovima Nairobija.

Honduras

Hondurasa ima najvišu stopu ubistava na svijetu, a čak 70 posto događa se u gradovima La Ceiba, Tegucigalpa i San Pedro Sula. Više od polovine stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Egipat

Egiptom zadnjih godina haraju brojne ekstremističke terorističke grupe koje predstavljaju opasnu prijetnju u državi. Njihova djelovanja uglavnom su usmjerena na javne površine i turističke atrakcije.

Nigerija

Otmice i ubistva u ovoj zemlji, posebno na sjeveru, uglavnom su djelo nigerijske terorističke grupe Boko Haram. Na meti se često nalaze gusto naseljena područja te mjesta poput restorana, škola, crkva i hotela. Zaobići u širokom luku.

Venezuela

Ova južnoamerička država je među zemljama sa najvišom stopom kriminala u svijetu. Zemlja se bori sa građanskim nemirima zbog nestašice vode hrane, lijekova i električne energije. Meta kriminalaca najčešće su stranci koje lokalno stanovništvo percipira kao imućnije od njih.

Salvador

Salvadorom haraju bande poznate pod imenom maras. Iza ovog imena kriju se krijumčari droge i oružja te iznuđivači i otmičari. Zemlja nosi titulu jedne od onih sa najvišom stopom ubistava na svijetu.

Pakistan

Zemlja se decenijama bori sa sukobima motiviranim vjerskim razlozima. Vlada Pakistana zabranila je strancima posjetu određenim dijelovima zemlje, a sloboda govora tu je nepoznat pojam.

Kolumbija

Naoružane bande, krijumčarenje droge, pljačke i napadi stvarna su slika Kolumbije. Prisutan je ogroman jaz između siromašne većine i bogate manjine. Svako ko ima iole viška novaca, troši ga na plaćanje naoružanih tjelohranitelja. Već decenijama je to zemlja koja je rizična za turiste.

Jemen

U ovoj osiromašenoj zemlji djeluju najpoznatije ekstremističke i terorističke grupe, kao što je Al Qaida, a pogotovo u glavnom gradu Sani.

1214 views