Berin Tuzlić: 30 nam godina fali pedalj do medalje

Neko je za vrijeme izolacije nabacio koju kilu viška, neko naučio kuhati, a Berin Tuzlić spremio i na kioske iNovina širom Bosne i Hercegovine izbacio Navučka, svoj novi strip. Njemu i Rusmiru Agačeviću koji je crtao slova, za ovu je priču trebalo mjesec dana.

Kaže da ga je namijenio mladima od 19 do 99 godina, a onim starijim mogu ga čitati mladi i to sve do tada dok se prosječni dedo od 105 godina ne navuče na parodiju i prestane nas skupa sa svojim generacijskim jaranima navigirati u kameno doba.

  • Navučko je mlađi brat blizanac od Vučka. Navučen je na sve i svašta, ovo je priča koja govori o mahalskom ministarstvu muždrenja. Sam strip je jedna od parodija na društvo u kojem živimo, kaže autor.

Može li parodija na parodiju, čini mi se da parodiju živimo?

  • Nije svaki strip parodija, ali svakako da je Navučko parodija koja je evoluirala. Parodija na parodiju je odličan recept za mentalno zdravlje jer da nema parodije ne bi ni nas bilo. Naš je genetski kod izgleda predodređen za parodiju pa nam je i život oduvijek takav, kaže Tuzlić.

Šta ti radiš u životu, kako redaš stvari? Crtaš stripove u pauzi od muziciranja ili sviraš u pauzama od crtanja?

  • Dugo sam radio u oglašivačkoj industriji, a onda kad sam saznao za korporativno upravljanje više sam se posvetio stripu, animaciji i muzici. Nije baš da imam pauza, završio sam novi EDM album dRUMELODY i sviram elektro pop u bendu BoooX koji je prije pola godine izbacio novi album. Poslije iNFRA DEVIL strip albuma www.infradevil.com završio sam i novi broj Navučka, a i već sam pred kraj Bonton ton strip igrokaza koji bi mogao biti i interaktivna hip hop predstava. Bonton ton je pisao, kao i Navučka Rusmir Agačević. Pauze su uvijek dosadne. Navučko je, dakle, sada već druga strip priča. Prva, koju sam radio sam, prodala se gotovo odmah. I za ovu novu priču, našeg Navučka, slova je crtao Rusmir Agačević.

Hajde sad ono dosadno da te pitam, otkud ideja, šta, kako, zašto Navučko, a ne nešto drugo?

  • Inspiracija je došla iz čistog nerviranja. Jako me nervirao taj odnos prema staroj umjetnosti koja je u svim segmentima okrenuta osamdesetim. Ja sam odrastao na toj muzici i umjetnosti, ali onda sam skontao da je to politička strategija. Zašto?! Vrlo jednostavno, oni koji su danas na tim kaparisanim fondovima nemaju šta novo da ponude za budućnost pa onda bi još uvijek da žive u prošlosti. Navučko je navučen na sve i svašta i on, u principu, predstavlja te likove “iz tame disko kluba”. Namjerno smo ga radili sa bosanskim žargonskim poskočicama, kao što je Alan Ford bio na starohrvatskom.

Koliko ti je sad taj Navučko mlađi od brata blizanca Vučka?

  • Navučko je mlađi od Vučka “jedan pedalj medalje”, jer nama uvijek posljednjih 30 godina fali samo sekunda ili pedalj do medalje, ali ipak je po srijedi nešto drugo kad pogledate drugu stranu medalje.

Ima li u planu nekih novih Navučića, Navučkovića…?

  • Navučići su novi u planu, tačnije već ide novi scenarij. Nova priča će malo više reći o tome ko je Navučko i kako živi. Bit će to prava poslastica, kao motor za dobro raspoloženje.
1321 views