Dvije-tri riječi o mamurluku

Mamurluk je, po definiciji, posljedica otpuštanja alkohola iz pića u naš organizam. Paralelno s tim dolazi i do dehidracije, pa mudri cugeri uz alkoholna pića uvijek pijuckaju i vodu, s kojom nastave obilato i nakon burne i pijane noći. No, mudrih cugera je malo, pa zapamtite – nakon alkoholiziranja najbitnije je – piti puno vode.

O mamurluku i danu poslije (pijančenja) ispredaju se različite priče, svi imaju čudotvorne lijekove, ali prava istina je da čuda protiv mamurluka ne pomažu jer – ne postoje.

Ali da vidimo šta to kažu urbane legende, a šta je stvarnost.

Klin se klinom izbija

Oni koji misle da će jutarnjom pivom ili jednom kratkom poništiti negativne posljedice ispijenog alkohola od prijašnje večeri – samo se zavaravaju. Moguće je da ćete se „na dobar način“ osjećati omamljeno i fino, ali uprkos tome, ono što vas dalje čeka je – još jedan mamurluk i to produžen. Umjesto izbijanja alkohola alkoholom, bolji izbor je energetsko piće ili jednostavno – voda.

Triježnjenje kofeinom

Najčešća zabluda je ta da se mamurluk liječi kafom. Jedino što će vam kofein učiniti je razbuditi vas, ali vas neće riješiti mučnine ili glavobolje. Alkohol koji ste u organizam unijeli noć prije treba biti probavljen, a vaše tijelo koristi njegovu energiju i to prije svih ostalih. Kafa će doprinijeti dehidraciji, što će pojačati tegobe mamurluka. Šolja nezaslađenog čaja ili još bolje, više njih, bolji je izbor.

Mamurluk nije opasan

Mamurluk nije tek neugodna, prolazna tegoba kojoj ne treba pridavati veću važnost. Riječ je o tjelesnoj reakciji na trovanje organizma alkoholom. Pretjerano konzumiranje alkohola direktno napada nervni sustav, što rezultira glavoboljom, mučninom i vrtoglavicom.

Ono što je također važno da se zna jeste da svakom ovakvom (ne)zgodom oslabljujete imunitet, što samo doprinosi lakšem i bržem obolijevanju od raznih drugih bolesti. Trovanje alkoholom može imati i smrtne posljedice, pa ukoliko se nađete u blizini osobe koja uslijed pretjeranog konzumiranja alkohola uzastopno povraća i gubi svijest – zovite hitnu pomoć.

Mamurluk jednako pogađa muškarce i žene

Žene, za razliku od muškaraca, imaju veći postotak tjelesne masnoće koja apsorbira alkohol, pa makar pile količinski i kvantitativno identično kao i muškarci, alkohol brže ulazi u njihov krvotok, a time i negativne posljedice stižu brže i jače. Ne, nisu slabiji spol, nismo to rekli.

Hrana i voda prije spavanja

Da bi hrana na određen način usporila apsorpciju alkohola, morate je pojesti prije početka cuganja. Dakle, to što ste se pijani najeli pred odlazak u krevet neće vam baš puno pomoći. Osim što ćete biti siti.

Velik broj ljudi nakon pijanke, a prije spavanja, popiju veću količinu vode, vjerujući da mamurluka neće biti. U tome ima ponešto istine. Naime, mamurluka će biti, ali mnogo manje. Glava će vas i dalje boljeti, jedino što nećete ujutro imati dehidrirana i suha usta.

Žestica prije, pivo poslije

Vrlo je uvriježeno mišljenje kako će ispijanje lakših pića nakon žestokih umanjiti tegobe mamurluka, što je potpuna budalaština. Nije važan redoslijed i vrsta pića, već količina alkohola koju konzumirate.

Mamurluk se najbolje rješava spavanjem

Biće mnogo bolje ako prošetate na svježem vazduhu. Kretanjem ćete ubrzati cirkulaciju jer na kraju, jedan od načina na koji se alkohol eliminiše iz tijela, je dah. Ako imate snage za potrčati, sjajno. Dan bi možda mogao biti i dobar.

818 views