Džentlmen – vrsta koja nestaje

Konobar se poziva diskretnim pokretom ruke kada mu uhvatite pogled, a ne vikanjem da vas svi čuju

Bonton se kači na bonton, pa ugrožena vrsta zvana pravi džentlmen uvijek privuče ili bar zna da prepozna ugroženu vrstu – pravu damu.

Vremena se mijenjaju, pravila se mijenjaju, ali neka uvijek ostaju ista. Biti dama i biti džentlmen nikada ne izlazi iz mode, ma koliko nam se nerijetko činilo da je drugačije.

A kako se to prema ženama ponaša pravi gospodin?

Pored žene hoda vanjskom stranom pločnika

Da, znamo, izgleda potpuno nebitno, ali nije. Prava žena će znati cijeniti ovu gestu. Na taj način joj pokazujete da ste tu da je zaštitite, bilo od prskanja koje za kišnoga dana prouzrokoju automobili ili od samog saobraćaja.

Čeka da u restoranu sjedne prva

Izvlačenje i pridržavanje stolice je sjajan potez i ženama jako laska, ali je u određenim situacijama preformalan. Ako ga možete izvesti, uradite to. Ako ne, sačekajte da sjedne prva. I mala napomena – muškarac u restoran uvijek ulazi prvi, žena prva izlazi.

Otprati je kući

Njena sigurnost treba vam biti na prvom mjestu. Nije lijepo da joj zovnete taksi ili da je pustite da se snalazi u sitne sate sa gradskim prijevozom. Nemojte samo pratnju pokušati „naplatiti“. Da, znate na šta mislimo. OK, možda i možete ako baš namjeravate da sve pokvarite.

Pazi na svoj rječnik

Ako niste na utakmici na kojoj je štošta i dozvoljeno, vulgarnom rječniku i prostotama stvarno nema mjesta. Neka istraživanja pokazala su da su osobe koje psuju inteligentnije, ali ne dozvolite da vam to bude vodič. Postavite standarde, dovoljno ste odrasli da znate i šta hoćete i šta možete.

Ne ponižava konobare

Ništa više ne otkriva karakter čovjeka kao odnos prema siromašnima i onima koji rade u uslužnim djelatnostima. Zaboravite na prigovore i gunđanja jer ste kao navikli na više standarde, bolju uslugu ili bilo šta slično. Ako vam se ne sviđa, jednostavno prelazite dolaziti na to mjesto. Konobar se poziva diskretnim pokretom ruke kada mu uhvatite pogled, a ne vikanjem da vas svi čuju.

Ne bahati se i ne pokazuje novac

OK, uspjeli ste u životu, imate lovu do krova, ali uspjeh podrazumijeva i emocionalnu zrelost, a zreo frajer ne drži svežanj love u džepu od košulje i ne izvlači je bahato da žena koja je s njim ili bilo ko drugi to vide.

443 views