Harveyeve lekcije: Da li je vrijeme da krenete dalje

Uzmite si vrijeme i prebolite. Nova veza u koju ćete unijeti duhove stare, nije odgovor i nije lijek

Zaboravite mitove o muškarcima, sve što vam je rekla majka, što su vam rekle prijateljice, sve savjete iz časopisa i s televizije. To je otprilike ono što je Steve Harvey, popularni američki voditelj, komičar i pisac napisao u knjizi Ponašaj se kao dama, misli kao muškarac i očitao ženama lekciju o, prije svega, njihovom ponašanju i taksativno pobrojao sve ono što muškarcima smeta i način na koji funkcioniraju.

Objasnio im je i šta muškarac traži od žene, po čemu se razlikuju muška i ženska ljubav, ali i zašto muškarci varaju svoje žene. Uz koautoricu Denenu Millner Harvey je otkrio i šta muškarci žele i što istovremeno ne žele da žene znaju.

Muškarci računaju s tim da ćete nastaviti koristiti savjete drugih žena koje ne poznaju muške taktike i muški mentalni sklop, ali iskoristite ovaj praktični priručnik kako biste predvidjele muški plan igre i kontrirale mu nezaustavljivim napadom i obranom, poručio je ženama. Knjiga Ponašaj se kao dama, misli kao muškarac veliki je svjetski bestseler, objavljen u tridesetak zemalja.

No, ne bavi se slavni voditelj samo savjetovanjem žena. Ima ponekad nešto reći i nama, koji se volimo zvati jačim spolom. Recimo, kada je vrijeme da nakon jedne veze uletimo u drugu.

Prekid je uvijek konfuzan. Kako da znate da ste preboljeli nekoga? Kako znati kada je skroz OK krenuti u novu vezu. Evo nekoliko načina da saznate je li vrijeme da krenete dalje.

Niste više ljuti

OK je poslije prekida osjećati ljutnju, samo ne smijete pustiti da to traje predugo. Ne hranite bijes. Nezadovoljstvo i nemoć da se pomaknete iz prošlosti, samo će vas dalje povređivati. Iskreno, skakanje u novu vezu sa ovakvim emocijama, baš i nije najpametnije što možete uraditi. Uzmite si vrijeme i prebolite. Nova veza u koju ćete unijeti duhove stare, nije odgovor i nije lijek.

Ne mislite na svoju bivšu

Ako vam je bivša još uvijek u mislima i svjesno ili nesvjesno poredite neku potencijalnu partnericu s njom, još uvijek vam treba vremena da budete sami sa sobom. Započinjanje nove veze dok ste još u toj fazi, može biti toksično i za vas i novu partnericu.

Više se ne krivite

Ako krivite sebe i mislite da ste vi razlog zašto je prethodna veza propala, nema šanse da možete ići u novu računajući da će ona funkcionirati. Dajte si vremena da raščistite sa prošlošću kako vas ne bi stigla u budućnosti.

Ne bojite se samoće

Ulijetanje u novu vezu samo zato što se plašite biti sami do kraja života nije dobra ideja. Ako vjerujete u gospođu Sudbinu, onda morate vjerovati i u njen plan. Forsiranje nove veze i razmišljanje da ćete uz neku drugu preboljeti bivšu, nije, prije svega, u vašem interesu. Budite strpljivi, gospođa Prava će doći baš kada treba.

Ako za svaku od ove četiri stavke možete reći sa sigurnošću da se odnose na vas, onda imate zeleno svjetlo za novu vezu. Ako ne, ne brinite. Stavljanje stanja svoga uma u zdrave okvire, treba biti na vrhu vaše liste prioriteta.

477 views