Istražite bh. planine sa Zehrudinom Isakovićem

Multimedijalni planinarski vodič Planine Bosne i Hercegovine – 50 izabranih uspona, autora novinara i planinara Zehrudina Isakovića, knjiga je koja će promijeniti vaš pogled na prirodu, čak i ako vam planinarenje nije visoko na ljestvici potencijalnih ili stvarnih životnih zadovoljstava.

U vodiču je autor, prema vlastitim afinitetima, opisao 50 izabranih tura po planinama Bosne i Hercegovine. Vodio se, kaže, njihovom zanimljivošću, raznolikošću i ljepotom.

  • Ovo ne znači da u Bosni i Hercegovini nema još mnogo izazovnih planinarskih tura, samo se ponekad bilo teško opredijeliti između brojnih opcija koje nude naše planine nude. Tako da, ako vam se učini da je neka lijepa tura u ovom vodiču propuštena – u pravu ste, kaže autor.

Od samog početka postojala je ideja da ovaj vodič ima nasljednika, sa novim turama i novima horizontima koji će nas razveseliti dok ih posjećujemo.

Ukoliko obiđete svih pedeset ponuđenih opcija, možete se smatrati dobrim poznavateljem planina u BiH. Na tom putovanju vidjet ćete nevjerovatne prizore – glacijalna jezera u kojima se ogledaju vitki vrhovi, duboke kanjone, čarobne šume, šarmantne divokoze, lukave lisice, krupne medvjede, harizmatične vukove i sve to u njihovom prirodnom ambijentu.

Obilazeći planine BiH uvjerit ćete se u njhovu, gotovo pa nevjerovatnu, raznolikost: od blagog i zaobljenog ambijenta Kozare, preko čudesnog Konjuha, do ljutog Prenja, čija konfiguracija prevazilazi svaku maštu.

  • Hodajući preporučenim turama iz ovoga vodiča, upoznat ćete se i sa kulturnom raznolikošću Bosne i Hercegovine. Vidjet ćete zadivljujuće sakralne objekte. Crkve, džamije i manastire stopljene sa prirodom kao da joj pripadaju od pamtivijeka. Doživjet ćete duhovnu povezanost sa stećcima, nezaboravne zore i zalaske sunca, miris munike i proljetnog cvijeća. U očima će vam se smjestiti sunce, spavat ćete u hotelu sa milion zvjezdica, a one će vas podsjetiti na vječite zagonetke neba – neba koje će noćas biti vaš jedini pokrivač, opisao je Isaković svoje djelo.

Planinareći stazama BiH, upoznat ćete impresivnu prirodu i ljude koji je nastanjuju. I, napominje autor, na zahtjevnije ture ni u kojem slučaju ne krećite bez vodiča i neophodne opreme.

Planine Bosne i Hercegovine – 50 izabranih uspona možete po cijeni od 30 maraka naručiti putem linka:

https://forms.gle/RK3tfJborALpgRLy5

1285 views