Izgubiti pet kilograma mjesečno bez teretane i izgladnjivanja? Moguće je

Ako želite definirati noge, u svakoj bolje opremljenoj radnji sportskom opremom, naći ćete utege za noge koji se jednostavno postavljaju i nevidljivi su ispod odjeće, ne samo sportske.

Hodanje je najlakša i najsigurnija aktivnost preporučljiva svim starosnim grupama, ukoliko se želi izgubiti višak kilograma i biti siguran da se masne naslage neće vratiti.

Kad se kaže dijeta misli se na vaganje hrane, brojanje kalorija, salate za doručak, salate za rucak, salate za užinu. A sve ne mora biti tako.

Kilogrami se mogu gubiti zdravo i bez velikog stresa, uz malo hodanja i prestanak prejedanja. Ne mora se tanjir po balkanski natrpati, sve pojesti, pa još komadom kruha pokupiti ostatke umaka ili čega već na tanjiru ima.

Kako se kilogrami gube, tijelo se budi i definira, mišići aktiviraju, a metabolizam ubrzava, pa ćete biti odmorniji i puni energije.

Hodajte, ali stvarno. Ne po stanu i kancelariji ili gdje već radite, već hodajte rekreacijski. Ako koristite javni prijevoz za odlazak na posao, izađite stanicu ili dvije ranije, pa došetajte do posla. Ako uglavnom koristite automobil, ostavite ga nekoliko dana sedmično u garaži, pa kombiniranjem šetnje i žustrog, brzog hoda, idite na posao. Nakon večere, koja ne bi trebala biti poslije 19 časova, sačekajte pola sata pa prošetajte, opet kombinirajući brzinu hoda, bar jedan sat. U zavisnosti od brzine hoda, mijenjat će se i kalorijska potrošnja i brzina gubitka kilograma.

Koristite štapove za hodanje, koji će vas tjerati da tehnika hodanja bude što pravilnija. Korištenjem štapova za hodanje (nordijskim hodanjem) aktivira se gotovo 90 posto mišića, a kalorijska potrošnja podiže se i do 70 posto, tvrde stručnjaci.

Jedan kilogram sala odgovara vrijednosti od oko sedam hiljada kalorija. Ukoliko želite smršati, računica je jednostavna. Osim ukoliko nemate zdravstvenih problema koji podrazumijevaju poremećaj rada hormona, morate trošiti više kalorija od onih koje unosite. Potrošnja zavisi od utreniranosti, godina i težine. Srednje utrenirana osoba potrošit će za jedan sat hodanja oko 300 kalorija. Svaka dodatna aktivnost tokom hodanja, poput sklekova, čučnjeva ili ili nošenja nekog tereta, podiže kalorijsku potrošnju.

Ako želite kvalitetne efekte treniga, morate pripaziti na ishranu. Povećajte unos proteina jer hrane mišiće, kao i povrća i voća kao izvora minerala i vitamina, a smanjite unos ugljenih hidrata. Rafinirani šećer zamijenite voćem, ali ne pretjerujte. Ishrana na Balkanu podrazumijeva kruh, uglavnom bijeli, ali ako smanjite bar za jednu krišku, već ste nešto napravili, ne samo za izgled, već i za zdravlje. Pristojna osoba o svome zdravlju itekako vodi računa.

Ako želite definirati noge, u svakoj bolje opremljenoj radnji sportskom opremom, naći ćete utege za noge koji se jednostavno postavljaju i nevidljivi su ispod odjeće, ne samo sportske. Zaboravite lift, penjite se stepenicama, hodajte bočno, idite uzbrdo.

Ako ste početnik, krenite sa laganom šetnjom od sat vremena prvih sedam dana. Narednih sedmica povećavajte brzinu hodanja. Za dodatnu aktivaciju stomaka i leđa preporučuju se povremene pauze ispunjene sklekovima na uzvišenju, izdržajima, trbušnjacima i zabacivanjem opruženih nogu. Ako vam je to u početku teško, uvucite stomak što više možete tokom šetnje, mišići će se lakše i brže učvrstiti.

Izgovora nema, za dobro zdravlje i pripremu za laganiju odjeću jer nam stižu proljeće i ljeto, krenite već sada. Bez izgovora.

416 views