Jeste li čuli za Monero, Zcash, Digital Note ili Ethereum?

Ethereum funkcionira kao platforma za kreiranje takozvanih pametnih ugovora, što u praksi znači da će Ethereum moći biti korišten kao okvir za sve one koji budu željeli kreirati nove novce i valute

Digitalna valuta će, vrlo vjerovatno, u ne tako dalekoj budućnosti, biti način na koji ćemo plaćati stvari, pa možda i nije tako loše znati šta nas čeka. Japan je već u nekim trgovinama omogućio plaćanje bitcoinima, pa nije isključeno da će ga uskoro početi slijediti i neke druge zemlje.

Vrijednost Bitconina dostigla je najveći nivo ikada i on za sada nema stvarnu alternativu. Bitcoin je najstarija digitalna valuta i njegova vrijednost je nemjerljiva. Ima li za druge digitalne novce prostora? Sasvim sigurno da. Pa idemo redom.

Monero (XMR)

Ako još niste čuli za Monero, krajnje je vrijeme. Njegovi kreatori stavljaju akcent na privatnost i sigurnost. Dok su Bitcoinove transakcije uglavnom javne, kreatori Manera kažu da su bolesni od „velikog brata“ koji sve vidi, pa su transakcije Monerom djelimično skrivene. I dok kritičari Monera smatraju da će ovo biti sjajan način za pranje prljavih novaca kriminalaca, oni se ne obaziru. Uvijek će postojati potreba za novcem koji se investira na ovakav način, a Monero je svakako najbolji.

Zcash (ZEC)

Kao i Monero, Zcash je valuta koja drži do privatnosti, ali potpune. Njihova politika je jednostavna – zašto bi bilo ko znao na koji način i gdje trošite svoj novac? Očekuju da će privući ne samo velike biznismene, već i obične ljude. Zaslužujete da budete jedina osoba koja zna na što troši, a Zcash je digitalna valuta koja vam to obećava.

Digital Note (XDN)

Ova digitalna valuta ranije se zvala DarkNote. Osim najvažnijeg benefita – privatnosti – koju imate ako koristite ovu valutu, trebate znati i da je možete trošiti korištenjem regularne kompjuterske opreme te da ćete plaćati godišnju kamatu od otprilike jedan posto na posjedovanje bankovnog računa. Valuta je i relativno jeftina u odnosu na druge, pa joj to povećava vrijednost.

Lite Coin (LTC)

Sljedeći na listi je Litecoin. Nastao i postoji na potpuno različitom algoritmu od Bitcoina i ostalih koje smo spomenuli. Zapravo je jedan od nastarijih digitalnih novčića (nastao 2011.). Znalci kažu da ako je Bitcoin zlato, onda je Litecoin srebro. U narednom periodu očekuje se rast njegove vrijednosti.

Ethereum (ETH)

Za ovaj novac kažu da je budućnost svih digitalnih transakcija. Ethereum funkcionira kao platforma za kreiranje takozvanih pametnih ugovora, što u praksi znači da će Ethereum moći biti korišten kao okvir za sve one koji budu željeli kreirati nove novce i valute. Ethereum je zapravo kao i sam Internet, omogućit će vam da na njemu kreirate nove valute. Ethereum već sada ima ogromnu nerealiziranu vrijednost koja samo čeka nekoga ko će to promijeniti.

1329 views