Karcinom prostate i testisa – izlječivo samo na početku

Prilikom samopregleda (opipavanje testisa rukom) traži se čvorić na testisu. Tumor je okruglast ili neravan, ali uvijek tvrđi od testisa

Ne postoji muškarac koji ne vodi brigu o svom automobilu, mijenja ulje, pazi kakvo gorivo toči, redovno ga vozi na servis. Vrlo mali broj je onih koji vode računa o svome zdravlju i tijelu. Ljekaru idu tek kad se nešto u tijelu pokvari ili se ono pregrije..

Čim se približite četrdesetim vrijeme je da počnete sa brigom o najvećem muškom problemu. Ne, nije impotencija. Problem se zove prostata. Bolesti prostate najavljuju se simptomima iritacije ili opstrukcije donjeg dijela urogenitalnog trakta.

To su najčešće otežano mokrenje sa slabim mlazom, napinjanje prilikom mokrenja, isprekidani mlaz kod mokrenja, osjećaj da se ne može izmokriti do kraja, često noćno mokrenje, nagon za mokrenjem koji je teško kontrolirati kao i često mokrenje malih količina urina.

Karcinom prostate je u svijetu prvi po učestalosti kod muškaraca, a drugi po uzroku smrtnosti od svih malignih bolesti kod muškarca. Javlja se češće kod starijih ljudi, dosta rijetko kod sredovječnih muškaraca, ali nikad nije rano početi sa kontrolama. Pravi uzrok nastanka nije poznat. Genetska predispozicija jeste važan faktor, ali ne smije se zanemariti ni konzumiranje većih količina alkohola i pušenje. Ova vrsta karcinoma dugo ne pokazuje nikakve simptome. Oni se javljaju kada su već šanse za liječenje jako male. Redovni pregledi kod ljekara, ali i samopregledi najbolja su prevencija. Rak prostate je u ranoj fazi izlječiv, zbog čega ga je važno otkriti kad bolest još ne pokazuje simptome.

Prevencija karcinoma testisa i samostalni pregled testisa

Karcinom testisa se najčešće javlja kod muškaraca u dobi od 15 do 30 godina. Kasnije je nešto rjeđi. Ako se otkrije dovoljno rano, postoje veliki izgledi za uspješan ishod liječenja. Uzrok bolesti nije poznat, ali se smatra da su mu skloniji muškarci kod kojih se u djetinjstvu nisu na vreme spustili testisi u mošnice. Veći rizik za ovaj tumor predstavlja i rad u industriji nafte, gasa, kože i alkoholnih pića, kao i dugotrajno izlaganje ekstremno niskim ili visokim temperaturama. Ovo je podmukla bolest koja se razvija bez puno simptoma. Treba obratiti pažnju na svako povećanje testisa, otekline ili bol u testisu i mošnicama, krv u spermi.

Samostalni pregled testisa

Samopregled testisa je jednostavna i efikasna metoda za rano otkrivanje karcinoma testisa. Potrebno ga je obavljati jednom mjesečno i to tokom ili nakon tople kupke ili tuširanja kada se koža opusti. Prilikom samopregleda (opipavanje testisa rukom) traži se čvorić na testisu. Tumor je okruglast ili neravan, ali uvijek tvrđi od testisa. Promjena može biti i posljedica infekcije ili traume, ali kod svake sumnje najbolje je obratiti se urologu. Ne mora značiti da je svaki čvor, otok ili neravnina karcinom. Obratite se ljudima koji su se za to školovali.

587 views