Kuhano vino je uvijek dobar izbor

Francuzi ga pojačavaju konjakom, dok ga u nordijskim zemljama začinjavaju gorkom narandžom i votkom

Kuhano vino je, nakon čaja, najbolje zimsko piće (ne računamo žesticu za „cirkulaciju). Ne kupujte gotovo, napravite ga sami i pokažite da su muškarci najbolji kuhari, pa makar to značilo da kuhaju samo vino. A reći ćemo vam i riječ-dvije o ovom fantastičnom piću, da pokažete da znate i još nešto osim oboriti prijatelje s nogu svojim kuharskim umijećem.

Uvriježeno je mišljenje da ga je osmislio glavom i bradom Hipokrat, otac medicine i da ga je, navodno, pripremao kombinirajući crno i bijelo vino s medom. Vjerovatno su ga zato u srednjem vijeku i zvali Ypocras ili Hipocris.

Francuzi ga danas pojačavaju konjakom, dok ga u nordijskim zemljama začinjavaju gorkom narandžom i votkom. Nakon sto ga je Dickens opisao u svojoj čuvenoj Božićnoj priči, postao je neizostavni dio prazničnih zimskih trpeza.

Jamie Oliver ima sjajan recept, a mi vam ga donosimo u nastavku.

Potrebne su vam dvije boce vina, dvije klementine, jedan limun, jedna limeta, 200 g muscovado šećera, šest karanfilića, štapić cimeta, dva lista lovora i jedan štapić vanilije.

Klementinu, limun i limetu ogulite i koru narežite na manje komade. U lonac stavite šećer i na srednjoj temperaturi pustite da se otapa, pa dodajte kore. Na sve to iscijedite samo sok od klementine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Prerežite uzdužno štapić vanilije, dodajte u lonac i dodajte vina tek toliko da prekrije sve sastojke.

Ostavite na laganoj vatri oko pet minuta dok se sav šećer na otopi. Na tako dobijen gusti sirup, koji je baza koja garantira da alkohol neće izlapiti, izlijte ostatak vina i zagrijavajte nekoliko minuta, pazeći da ne provrije.

Natočite vino u čaše od debelog stakla i uživajte.

Jednostavnija, ali ne manje ukusna varijanta je sljedeća: U posudu za kuhanje stavite četiri velike kašike šećera ili meda. Sačekajte da se počne karamelizirati, pa dospite tri decilitra vode i sačekajte da se šećer (med) otope. Dodajte dvije male kašike cimeta, vrećicu vanilin šećera i četiri karanfilića. Promiješajte, dodajte bocu vina i malo naribane narandžine kore. Pustite da kuha, ali ne dozvolite da proključa. Ostavite poklopljeno nekoliko minuta i servirajte.

1213 views