Najčešće greške koje muškarci prave kad nose odijelo

Imajte na umu da bi sako trebao biti zakopčan samo kad stojite. Otkopčajte ga kad se spremate sjesti

 

Jednako kako svaka žena mora imati malu crnu haljinu u kojoj se može pojaviti u svakoj prilici, tako i svaki muškarac mora imati bar jedno odijelo koje savršeno pristaje. I to nema nikakve veze s tim da li vam posao zahtijeva da budete u svaka doba dana tip-top sređeni ili ste pobornik ležernijeg stila odijevanja.

No, činjenica da ste obukli odijelo odgovarajuće boje i kroja ne znači da ćete u njemu odmah izgledati odlično. Postoji nekoliko caka o kojima morate voditi računa kako biste vi nosili odijelo, a ne ono vas.

Prva stvar je znati sako pravilno zakopčati jer je to jedna od stvari u kojoj muškarci prilično često griješe. Nikada se ne kopča sva dugmad sakoa, osim kad nosite odijelo sa samo jednim dugmetom. Kod sakoa s tri dugmeta, kopčaju se gornja dva, dok se kod sakoa koji imaju dva dugmeta kopča gornje. Imajte na umu da bi sako trebao biti zakopčan samo kad stojite. Otkopčajte ga kad se spremate sjesti.

Važna stavka je i dužina rukava košulje i ona znatno utječe na ukupni dojam. Rukavi košulje bi trebali biti dovoljno dugi da se jedan centimetar (ne više) vide ispod ruba rukava sakoa. U suprotnom, ili su rukavi sakoa predugi ili je košulja prekratka. Jednako pravilo važi i za kragnu košulje. Trebala bi da se vidi jedan centimetar iznad kragne sakoa.

U pantalonama neodgovarajuće dužine izgledat ćete loše i u odijelu od milion dolara. Ako kupujete gotovo odijelo, velike su šanse da će vam pantalone previše padati preko cipela, što nije dobro. Bolje opremljene trgovine odijela imaju i vlastite krojače koji će se pobrinuti za sve sitne prepravke. Stavite pojas, obujte model cipela kakav najčešće uz odijelo nosite i riješite problem. Na zadnjem dijelu pantalone dotiču gornji dio đona cipele, a na prednjem pokrivaju do polovine dio sa vezicama.

Kravata i džepna maramica u kombinaciji izgledaju odlično, pa izbjegavajte da toj kombinaciji dodajete i iglu za kravatu. Maramica daje izgledu dozu uglađenosti, ali pripazite kako je kombinujete s kravatom. Maramica i kravata ne moraju biti iste, ali ako niste sigurni, ne eksperimentirajte. Igrajte na sigurno.

I na kraju sitni, ali bitni detalji. Ako nosite sat s kožnim remenom, on bi se bojom trebao slagati s cipelama i remenom pantalona, s eventualnim odstupanjem u jednoj ili dvije nijanse. Kožni dodaci bit će završni dodir koji će odjevnu kombinaciju ili učiniti savršenom ili je uništiti. Stoga je važno da se poklapaju.

Pošto ste vi muškarac koji pazi na sve, ne treba napominjati da morate biti savršeno obrijani i namirisani.

 

1072 views