Snalaženje u trouglu muškarac-supruga-prijateljica

Može li sebi muškarac priuštiti prijateljicu u životu. Ako ne može, koliko zaista gubi za to jedinstveno životno iskustvo. I nenadoknadivo. Muškarac može imati prijateljicu, ali se za tu privilegiju u životu mora grčevito boriti i izboriti. Zbog te borbe koju moramo proći, možda je i najbolje da je nemamo.

Opterećenje je stalno objašnjavati, svima i svakome, dosadno je, da je ona samo prijateljica, da uživate s njom opušteno mahalati i družiti se, prepričavati događaje i analizirati, davati ili primati savjete. Nije lako, ma kako lako izgledalo, izgraditi to prijateljstvo, steći dovoljno povjerenja jedno u drugo, a zatim se boriti da opstane. Jer svi su protiv njega.  I sv rade svašta da ga unište.

Kad smo klinci, teško je razlučiti emocije prema prijateljici. Negdje su na granici šaputanja u klupi, pisanja zadaće, praćenja kući iz škole ili kina,  prepričavanja i izmišljanja događaja, ogovaranja roditelja, do simpatije i dječije neokaljane  ljubavi. U periodu odrastanja, vremenom i polako, skoro neopaženo, prijateljica iz ulice izrasta u djevojku i nije ista osoba. Nema više šiške, majica je čudno lijepo tijesna, a suknja na vjetru drugačije leprša.

Vaši drugari je odmjeravaju, a vi se mijenjate, što je otežavajuća okolnost. Kada je bolje osmotrite u kupaćem kostimu, prijateljstvo je na ispitu. Ako vas fizički privlači, od prijateljstva nema ništa. Uslijedit će razočarenje jer ne može biti vaša, a ako se i dogodi ljubav, nestaje prijateljstvo. I gubite prijateljicu, a dobijate ženu koja, kao po nepisanom pravilu, ne može da shvati zašto vam pored nje treba i ona druga, prijateljica.

Ako vas fizički ne privlači, postoji opasnost da vi nju privlačite. Uvijek je tako, jer pojedine žene su iznimno senzibilne i slabe prema muškarcima, kojima se ispovijedaju prijateljski. Od slabosti do zaljubljivanja i prekida prijateljstva tanka je linija. Ipak, ako se ne desi ni jedno ni drugo, prijateljstvo je moguće. Ne može ga ni okolina ogovaranjima uništiti, ali mogu pokušati oni koji kasnije postanu dio vaših života jer vam prijateljstvo ne može dati ono više. Ljubav i strast.

Međutim, prijateljicu ne razumije vaša partnerica, žena sa kojom ste u vezi jer pitanja su uvijek ista: Šta ona, zaboga, radi u vašem životu i k’o mantra ponavljanje Šta to ona ima, a ja nemam? I zašto to ona može biti prijateljica, a ja ne mogu, kad sam ja žena koju voliš? Objašnjenje da je prijateljica draga, a nju voliš je ključ svega, ali nije uvijek ono što rješava problem.

Naravno, nekada se pojavi i ON koji je sa vašom prijateljicom u vezi, a koji također ne razumije vaš odnos. I tad je sve na ispitu. I po pravilu, ako se na vrijeme stvari ne dovedu u red, svi stradaju. Prijateljstvo, ali i veza. Najgore na kraju prođu oni koji misle da su odlično prošli u životu jer se prijateljica divno slaže sa ženom sa kojom su u vezi. Takvi muškarci nerijetko na kraju gube i ženu koju ljube i prijateljicu koja je draga ili oboje. Ljubomora na kraju najčešće pobjeđuje.

Jednu stvar, ipak, ne smijete zaboraviti. I prijateljica ima dobru prijateljicu, a žene vole čuti, ali i prepričati dobar trač. Zato prijateljici nikada ne smijete ogovarati ženu s kojom ste u vezi. Gotovo uvijek i po pravilu svi takvi prijateljski razgovori dođu do vaše partnerice. Jer žene su prijateljice jedna drugoj, kao u začaranom krugu. I tada gubite sve. Ženu sa kojom ste u vezi, ali i prijateljicu koja vas je na određen način izdala. Uvijek se u životu nađe neka žena koja je dobra prijateljica vaše partnerice i vaše prijateljice. Ovo važi za sve dobne uzraste i životne prilike.

Srednjoškolsko prijateljstvo može opstati, ali samo do trenutka kad vaša partnerica ili partner vaše prijateljice, ne postanu pretjerano ljubopitljivi, ljubomorni i u svojoj ograničenosti bolesni jer ne mogu shvatiti vaše prijateljstvo. Njen partner teško će razumjeti da poklon koji vam je kupila ima veze samo sa prijateljstvom. I tada je na ispitu prijateljstvo. Ipak, postoji način da sačuvate vezu, ali i prijateljicu. Upoznajte ih, a upoznajte i partnera vaše prijateljice.

U braku prijateljstva su posebno na vjetrometini spuružnika i njihovog ispitivanja. Kako on, a kako to ona? I otkud ona u njegovom životu i šta radi?

Ova pitanja dolaze i od njega i od nje, koji vašu relaciju ne mogu razumjeti. I šta i o čemu pričaju? Šta rade, glavna je tema? Da li su neostvarene želje u pitanju, a sada je kasno? I da li on slučajno ogovora nju, suprugu, a da li ona ogovara njega?

U slučaju ljubomorne supruge spasa nema. Nema spasa ni u kompromisu „imam prijateljicu, nisam protiv da ti imaš prijatelja“. Supruga koja nema prijatelja nikada neće shvatiti vašu potrebu za prijateljicom. Dakle, osuđeni ste da imate prijateljicu po cijenu pakla u bračnom životu, što je prilično glupo.  Ako volite suprugu, svjesno ćete žrtvovati prijateljicu. Teže preteže, rekli bi naši stari. Ljubav je na nekoj imaginarnoj vagi jača od prijateljstva.

Ukoliko odlučite da ustrajate u nakani da supruzi godinama dokazujete da je ona druga samo prijateljica, gubite vrijeme i traćite život.  Vječno ćete biti pod lupom i svaki vaš potez će se preispitivati. Sa preispitivanjem dolaze i vječita pitanja i vaša ista objašnjenja, a onda opet rasprava. I tako u krug. Rješenja sa ljubomornom suprugom nema.

Istina, može se možda primijeniti pravilo upoznavanja partnera, ali svaka vaša kafa sa prijateljicom nasamo, bit će razlog za nemir. Možda supruga i neće pitati ili komentirati, ali će iznutra venuti, što opet ne ide vama u prilog. Dakle, sa ljubomornom suprugom prijateljicu u životu ne možete imati. Srećom, nisu sve supruge ljubomorne. Tačnije, nisu samo one koje imaju prijatelja.

Prijateljstvo gradite na iskrenosti i poštovanju, a ne na ogovaranju supruge. Ako imate sa suprugom problem, tražite od prijateljice savjet, ali budite oprezni.  Znat ćete da vam je prijateljica iskrena ako vam skrene pažnju na to da nije lijepo da tračate suprugu.

Ako nije iskrena, pomislit će da je vrednija od vaše supruge. Takve “prijateljice“ treba savjetovati i njima ne treba muški prijatelj.

Prijateljstvo sa ženom se gradi dugo. Ponekad je mučno jer žene su nepovjerljive, nepredvidive i plahe u strahu da ne kažu nešto što bi za njih kasnije bilo bolno. Žene će vas i pored prijateljske ljubavi gledati kao muškarca i treba vremena da shvate da niste opasnost već prijatelj. Prijateljicama dajte vremena, koliko god treba, jer kad vas jednom prihvati i postane vaša prijateljica, iskrenijeg i boljeg  jarana nećete imati u životu.

Znam, neki će konstatovati kako i supruga može biti istovremeno i supruga i prijateljica. Oni koji to kažu ili nisu nikada imali prijateljicu ili nisu u braku. Jedno je žena koju volite, poštujete i sa kojom dijelite život i svaki dan, a sasvim drugo prijateljica koju poštujete i koja vam je draga, ali ne zbog ljubavi već onog što često ljubav u braku pokvari – prijateljstva.

1191 views