Trikovi za zaustavljanje znojenja stopala

Znojenje stopala, osobito ljeti, kad se nosi otvorenija obuća, neugodan je problem, kako za vas, tako i za one oko vas, ali ga uz pomoć nekoliko trikova možete riješiti

Ono što morate znati jeste da je znojenje normalna funkcija koju ne bismo trebali pokušavati u potpunosti spriječiti jer se tijelo tako rješava štetnih tvari. Prekomjerno znojenje stopala jeste veliki problem i izvor frustracija, osobito ljeti.

Redovna higijena spriječit će širenje neugodnog mirisa, mada stručnjaci upozoravaju kako je zapravo nemoguće riješiti se u potpunosti mirisa stopala jer taj dio tijela ima više žlijezda lojnica nego drugi dijelovi.

Stopala daju veliku količinu znoja. Noga svakodnevno proizvede oko 2.5 decilitara znoja. Dok kod većine taj znoj brzo ispari, kod nekih se zadržava u žlijezdama, što pogoduje razvoju bakterija i neugodnih mirisa. Osim samog pranja stopala, bitno je uklanjati tvrdu kožu jer je ona idealna za razvoj mikroba.

Photo: Pexels

I izbor obuće je mnogo važan. Birajte obuću od prirodnih materijala koja diše kako bi se stopala lakše riješila znoja, a time i neugodnih mirisa.

Tenisice i espadrile veliki su hit, ali pokušajte ljeti kad god imate mogućnosti nositi otvorenu obuću. Ako niste u prilici, a morae na standardnu obuću nositi stopalice, neka budu od prirodnih materijala.

Odlično je izbjegavati nošenje iste obuće nekoliko dana zaredom kako bi se uspjela osušiti. Ako vam se stopala prekomjerno znoje i osjećate neugodan miris tijekom dana, posegnite za brzim rješenjem: obrišite stopala vlažnim maramicama. Na tržištu možete pronaći veliki broj dezodoransa koji sprečavaju znojenje stopala, a možete, prije oblačenja čarapa, posuti po stopalima najobičniji baby puder koji će upiti znoj.

No, ni najbolje metode prevencije neće uvijek biti dovoljne da spriječe znojenje stopala. A kada do toga dođe, isprobajte neku od prirodnih metoda za sprečavanje znojenja i razvoja neugodnog mirisa stopala

Često i redovno perite stopala

Pranje stopala, osim što ispire znoj i bakterije, hladi kožu i smanjuje dalje znojenje. Perite stopala bar jednom, a po mogućnosti i dva puta dnevno. Za pranje je sjajan bilo kakav bezreceptni protugljivični sapun. Nakon pranja dobro osušite stopala, naročito dio između prstiju jer vlaga u pregibima omogućava lakše razmnožavanje bakterija i gljivica. Prije nego što navučete čarape, pospite stopala već spomenutim baby puderom, a ukoliko ga tog trena nemate u kući, časkom u kuhinju i ukradite kašičicu kukuruznog škroba (gustina).

Kupka u crnom čaju

Korištenje crnog čaja dokazano smanjuje znojenje stopala. Dovoljno je da uvečer prije spavanja dok još možda gledate tv, u lavor napunjen toplom vodom stavite dvije vrećice crnog čaja. Tanini iz čaja zatvaraju pore i smanjuju znojenje. U kupki od crnog čaja namačite stopala 20 minuta.

Jabučni ocat

Jabučni ocat pomaže u održavanju pH ravnoteže tijela, naročito u području pazuha i stopala. Nanesite ga na dijelove stopala koji se pojačano znoje prije spavanja, a možete i namakati stopala u otopini pripremljenoj od litre hladne vode pomiješane s pola čaše octa. Namačite stopala 15tak minuta svaki dan. Ako vam se ne da namakati stopala, nanesite komadom vate ili gaze jabučni ocat na stopala i ostavite da se osuši, a zatim isperite mlakom vodom.

Medicinski alkohol

Za brzo olakšanje u trenutku kad se stopala počnu pojačano znojiti utrljajte malo alkohola između prstiju ili na mjesta gdje je znojenje najintenzivnije. To će ih trenutno osušiti i zaustaviti razvoj neugodnog mirisa. Nemojte ovo radit prečesto jer može isušiti stopala i uzrokovati nadraženost kože.

Krompir

Dobri stari krompir izvrsno je rješenje protiv znojnih stopala. Zbog niskog stepena kiselosti, odličan je u kontroli znojenja. Narendajte krompir, iscijedite sok i utrljajte ga u stopala pamučnom gazom ili vatom. Za desetak minuta operite stopala.

478 views