Znate li kako prepoznati visokofunkcionalni alkoholizam?

Poremećaj upotrebe alkohola, poznat kao alkoholizam, hronična je bolest koja može značajno utjecati na fizičko, emocionalno i socijalno blagostanje pojedinca. Pretjerano pijenje može oštetiti jetru, srce, čak i mozak. 

Alkoholizam je i put ka problemima mentalnog zdravlja kao što su depresija, anksioznost i društvena izolacija, što stvara opterećenje u svim odnosima.

Krenimo s definicijom

Faktori koji mogu doprinijeti razvoju alkoholizma su genetika, okruženje te lični stavovi i ponašanja. Znakovi alkoholizma variraju, ali uobičajeni pokazatelji uključuju gubitak kontrole nad pićem, samostalno ili tajno pijenje i prekomjerno pijenje uprkos evidentnim negativnim posljedicama. Efikasno liječenje alkoholizma uključuje kombinaciju terapija – lijekove, individualno savjetovanje ili grupnu terapiju. Uz podršku i vodstvo, oni koji se bore s poremećajem upotrebe alkohola, mogu uspješno prevladati ovisnost i voditi ispunjen, trijezan život.

A šta je funkcionalni alkoholičar? Funkcionalni alkoholičar je osoba koja ima poremećaj upotrebe alkohola, koja je u stanju održavati svoje svakodnevne obaveze i aktivnosti, poput posla ili škole, dok istovremeno nastavlja prekomjerno i izrazito redovno konzumirati alkohol. Ove osobe nerijetko izgledaju kao da drže živote pod kontrolom i često poriču da imaju problem. Međutim, funkcionalni alkoholičari doživljavaju negativne posljedice konzumiranja alkohola kojih možda nisu ni svjesni. Mogu razviti toleranciju na alkohol i zahtijevati sve veće količine da bi postigli iste željene efekte te iskusiti simptome apstiniranja kada pokušaju smanjiti unos alkohola ili potpuno prestati piti.

Brojne komplikacije

S vremenom, prekomjerno pijenje dovodi do komplikacija u fizičkom i mentalnom zdravlju, ali i problema u vezi ili na poslu, pa i finansijskih poteškoća.

Jedan od izazova u prepoznavanju funkcionalnog alkoholizma je taj što visokofunkcionalni alkoholičari možda ne izgledaju kao stereotipna slika nekoga ko se bori s alkoholizmom. Mogu funkcionirati i zadržati izgled osobe koja ne pije, ali i suočavati se s poteškoćama u ličnom i emocionalnom životu zbog pijenja.

Osam je osnovnih pokazatelja da je neko visokofunkcionalni alkoholičar.

1.  Teško kontroliraju količinu konzumiranog alkohola

Jedan od znakova upozorenja visokofunkcionalnog alkoholizma je teškoća u kontroli količine konzumiranog alkohola. Ove osobe mogu imati tendenciju da piju više nego što su namjeravale (teško se zaustavljaju) ili traže izgovore da opravdaju svoje pijenje. Iako se čini da relativno lako hendlaju dnevne obaveze, borba da reguliraju količinu alkohola koju popiju kada krenu piti, evidentna je. Ovaj nedostatak kontrole vodi ka povećanoj konzumaciji alkohola i veće tolerancije tokom vremena, što otežava prestanak ili bar smanjenje količine alkohola ili učestalosti pijenja. Zbog toga je važno prepoznati problem i zatražiti pomoć.

2. Povećana tolerancija na alkohol

Još jedan znak upozorenja visokofunkcionalnog alkoholizma je povećana tolerancija na alkohol. Kako vrijeme prolazi, osoba sa problemom funkcionalnog alkoholizma otkriva kako su za postizanje efekta ugode (zbog kojeg i pije) potrebne sve veće količine alkohola. Ovo posljedično dovodi do beskonačnog ciklusa povećanja količine konzumiranog alkohola, što otežava smanjenje ili potpuni prestanak.

Visoka tolerancija na alkohol problematična je jer na određen način prikriva stepen poremećaja konzumiranja alkohola, otežavajući alkoholičaru da prizna kako ima problem. Ako vi ili neko koga poznajete doživljavate povećanu toleranciju na alkohol, važno je potražiti pomoć i podršku kako biste riješili osnovni problem i izbjegli potencijalne dugoročne posljedice alkoholizma.

3. Simptomi ustezanja kada alkohol nije dostupan

Simptomi ustezanja kada alkohol nije dostupan je još jedan znak upozorenja visokofunkcionalnog alkoholizma. Kako tijelo pojedinca postaje ovisnije o alkoholu, oni mogu osjetiti fizičke i psihičke simptome kada pokušaju da smanje ili prestanu piti. To može uključivati ​​znojenje, drhtavicu, mučninu, nesanicu, anksioznost i razdražljivost.

Često alkoholičari s visokim funkcionisanjem osiguravaju da uvijek imaju pristup alkoholu, kao što je skrivanje alkohola ili konzumiranje u tajnosti. Ova ponašanja mogu imati ozbiljne posljedice, i fizičke i emocionalne, za pojedinca i one oko njih. Važno je potražiti pomoć i podršku za upravljanje simptomima ustezanja i izbjegavanje potencijalnih rizika povezanih sa hroničnom upotrebom alkohola.

4. Gubitak kontrole u javnosti zbog prekomjernog pijenja

Alkoholičari koji dobro funkcioniraju mogu doživjeti gubitak kontrole u društvenim situacijama zbog prekomjernog pijenja. Iako su (možda) u stanju upravljati svojim svakodnevnim aktivnostima i obavezama, nerijetko im se dešava „proklizavanje“ u društvenim situacijama. To može dovesti do opijanja, nesvjestica i drugih negativnih posljedica. Alkoholičari koji dobro funkcioniraju često pod utjecajem alkohola donose loše odluke sa dugoročnim posljedicama.

Ovo ponašanje može dodatno pogoršati njihov poremećaj upotrebe alkohola. Ako neko koga poznajete ili vi lično doživljavate gubitak kontrole u društvenim situacijama zbog prekomjernog pijenja, potražite pomoć kako biste riješili osnovni problem i izbjegli potencijalne posljedice visokofunkcionalnog alkoholizma.

5. Nemogućnost smanjivanja ili potpunog prestajanja uprkos želji da se to učini

Nemogućnost da se prestane ili smanji pijenje uprkos pokušajima ili željama da se to učini još je jedan znak upozorenja visokofunkcionalnog alkoholizma. Iako visokofunkcionalni alkoholičari mogu imati uspješnu karijeru, održavati stabilne veze i čini se da imaju zajednički život, oni se i dalje mogu boriti sa snažnom željom za pićem i teško im je kontrolirati konzumaciju alkohola. Mogu pokušati da prestanu ili smanje konzumiranje alkohola, ali često otkrivaju da to ne mogu učiniti bez podrške ili stručne pomoći, što dovodi do osjećaja krivnje, srama, pa čak i depresije jer postaju svjesni negativnog utjecaja alkohola na njihov život.

6. Uspostavljanje dosljednog dnevnog rasporeda pijenja

Uspostavljanje rituala ili ponašanja vezanih za konzumiranje alkohola, kao što je održavanje dosljednog dnevnog rasporeda za piće, također je znak upozorenja na postojanje visokofunkcionalnog alkoholizma. Ove osobe nerijetko daju prednost svojim navikama u konzumiranju alkohola u odnosu na druge aktivnosti i odgovornosti, kao što su posao, porodica ili hobi. Održavanje dosljednog dnevnog rasporeda pijenja također može dovesti do fizičke ovisnosti ili simptoma povezanih sa apstinencijom kada pokušaju da prestati piti ili bar smanjiti piće.

Ovi i ovakvi rituali ili ponašanja mogu imati dubok utjecaj na njihov društveni život i odnose jer piće uvijek ima prednost pred drugim aspektima života. Traženje stručne pomoći i podrške od terapeuta, grupa za podršku ili tretmana ovisnosti može pomoći pojedincima s visokofunkcionalnim alkoholizmom da riješe temeljne probleme i nezdravo ponašanje koje doprinosi njihovom poremećaju upotrebe alkohola.

7. Promjenjivo raspoloženje i ponašanje nakon konzumiranja alkohola

Značajne promjene u raspoloženju i ponašanju nakon konzumiranja alkohola, uključujući poteškoće s koncentracijom, razdražljivost, neobjašnjiv umor i depresiju, upozoravajući su znakovi visokofunkcionalnog alkoholizma. Alkohol može imati značajan utjecaj na mozak i može uzrokovati promjene u raspoloženju i ponašanju, čak i kod osoba za koje se čini da konzumaciju alkohola drže pod kontrolom. 

Sve ovo značajano utječe na svakodnevni život, od odnosa preko posla do cjelokupnog osjećaja dobrobiti. Ove promjene raspoloženja i ponašanja mogu negativno utjecati na njihovo mentalno zdravlje i pogoršati osnovna stanja mentalnog zdravlja, što im otežava upravljanje poremećajem upotrebe alkohola. Od ključne je važnosti da osobe s visokofunkcionalnim alkoholizmom potraže stručnu pomoć.

8. Pojava zdravstvenih problema povezanih s prekomjernim pijenjem

Fizički zdravstveni problemi povezani s prekomjernim konzumiranjem alkohola, kao što su bolest jetre ili visoki krvni tlak, značajan su znak upozorenja visokofunkcionalnog alkoholizma. Visokofunkcionalni alkoholičari možda neće shvatiti u kojoj mjeri je konzumacija alkohola oštetila njihova tijela sve dok ne iskuse fizičke simptome. Ovi simptomi mogu uključivati ​​umor, gubitak težine, žuticu i nakupljanje tekućine u abdomenu, između ostalog, a nerijetko su izloženi povećanom riziku od visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti i moždanog udara. U nekim slučajevima, fizički zdravstveni problemi povezani s prekomjernim pijenjem mogu biti opasni po život, posebno ako se ne liječe. 

 

185 views