Znate li šta je Pejronijeva bolest?

Promjene su najčešće praćene bolom, ali nije zanemariva ni emocionalna komponenta, što nerijetko utiče na sposobnost erekcije ili ejakulacije, a penetracija pri seksualnom odnosu je najčešće nemoguća

 

Pejronijeva bolest predstavlja pojavu tvrdih izraslina u penisu koje dovode do otežanih i bolnih erekcija. Prema nekim istraživanjima, ova bolest se razvija poslije traume koja je uzrokovala krvarenja unutar penisa. Na ovaj način se, istina, može objasniti nastanak akutne bolesti, ali nikako hroničnog stanja bolesti, tako da je pravi uzrok oboljenja zapravo nepoznat.

Pejronijeva bolest se karakteriše postojanjem izrasline na jednom dijelu penisa. Uglavnom počinje u vidu lokalne inflamacije koja se vremenom pretvara u tvrdi ožiljak, odnosno ožiljno tkivo. Promjena je benigna i nekanceriozna. Najčešće se promjena nalazi pri korijenu penisa, zbog čega dolazi do njegovog iskrivljenja pri erekciji u položaj prema gore. Ukoliko je izraslina na donjoj strani, penis se krivi na dole. Ove promjene najčešće su praćene bolom, ali nije zanemariva ni emocionalna komponenta, što nerijetko utiče na sposobnost erekcije ili ejakulacije, a penetracija pri seksualnom odnosu je najčešće nemoguća. Ukoliko je erekcija i moguća, često je veoma bolna.

Manje promjene ne dovode do navedenih simptoma, pa liječenje i nije potrebno. Neki oblici prolaze spontano. Iako još uvijek nije utvrđena terapija koja stopostotno dovodi do izliječenja, pomažu vitamin E, a lokalno kortikosteroidi, verapamil, interferon alfa direktno u promjenu. Operacija se primjenjuje samo kod najtežih slučajeva, jer može dovesti do impotencije ili skraćenja erektilnog tkiva.

1555 views