Delija The Barber – Najnovije cool mjesto u gradu na Vrbasu za “raditi o glavi”

Otići do mjesta iz kojeg se izlazi sa savršeno uređenom frizurom ili bradom, a u međuvremenu na tom istom mjestu popiti savršeni espresso ili whisky zvuči kao čista bajka o hedonizmu ili scena iz filmova iz sedamdesetih. Odjeven si, naravno u pantalone na peglu, bijelu košulju i nosiš tregere. I da, lakovane cipele.

No dobro, ne moraju baš biti tregeri, nismo žene da pretjerujemo.

Upravo ovo iskustvo, nešto potpuno drugačije na našim prostorima, bar kada pričamo o muškarcima i muškim frizerskim i barberskim salonima, moći će već za nekoliko dana sebi priuštiti Banjalučani i svi posjetioci grada na Vrbasu. Sve ovo donijet će Mirza Delić Delija, ime itekako poznato u svijetu muškaraca koji drže do svoga izgleda, pa da se ne lažemo, i ugleda.

Nakon što je izgradio i sebe i svoje ime u Sarajevu, radeći o glavi brojnim poznatim facama, odlučio je da je vrijeme za Banju Luku. Dobro, nije baš odlučio, zaljubio se, što je dovoljan razlog za promijeniti mjesto stanovanja jer u Bosni se zna – otamo si odakle ti je žena.

Svijet u kojem su makaze glavni alat došli ste jer u prethodnom poslu niste bili sretni. Šta ste radili?

Moje putovanje sa barberingom i učenjem počelo u Sarajevu prije četiri godine. Profesionalno sam u ovoj priči tri. Sretan sam i uspješan u ovome što radim, uživam istinski svaki dan. U Banju Luku me dovela porodica, ljubav i procjena da ovaj grad pruža velike poslovne mogućnosti. 

Ono što sam radio ranije bilo je zanimljivo, ali me nije činilo sretnim. Studirao sam Fakultet za kriminalistiku, poslije toga radio kao marketing menadžer u jednoj velikoj firmi. Nekoliko godina sam čak radio i kao kuhar i ugostitelj. I sve su to bili poslovi koji me nisu ispunjavali. To nisam bio ja.

Svjedoci smo da se muški stav prema mnogim stvarima mijenja. Je li takav slučaj i sa stavom prema izgledu vlastite glave, uključujući naravno i kosu i bradu?

Uglavnom, muškarci kod nas su malo više tradicionalni i teško se upuštaju u neke veće promjene. Ali uvijek postoji manji procenat hrabrijih koji vole ekaperimentisati sa željom da budu u trendu. 

Žene su spremne za jedan dan, iz čista mira, promijeniti drastično i dužinu kose i boju. Neki bi to nazvali ludost, neki opet hrabrost. Jesu li naši muškarci ludi/hrabri?

Ja često mijenjam stil svoje kose i boju jer želim probati što više stilova i oblika kose koje moja glava može „podnijeti“. Time se bavim i želim sam sebi biti najveća inspiracija. Možda se nekome i svidi pa i on poželi nešto slično.

Šta se desi kada se muškarac koji nema pojma šta hoće, a zna da želi neku promjenu, nađe u Vašem salonu? Šta mu savjetujete? Da popije dupli viski ledom ili kraći espresso, pa da se dogovorite ili ga pošaljete kući pa da se vrati kad skonta barem šta neće?

Kada se desi takav slučaj da neko dođe i ne zna tačno šta želi, ali zna da želi neku promjenu, prvo se zaista potrudimo da napravimo ugodnu atmosferu u salonu da se osjeća slobodnije i opuštenije. Naravno, uz neko piće i neformalni razgovor, što svakako ne može odmoći. Zajedno nalazimo rješenje kojim će klijent biti zadovoljan i otići kući sretan i nasmijan.

Koliko stvarno muškarci vode računa od sebi, u smislu da im se briga o kosi ne svodi na „operi kosu“?

Primjetno je da sve više brinu o sebi, ličnoj higijeni i higijeni kose i brade. Uz pomoć stručnih savjeta i uputa kako i kojim sredstvima da njeguju i održavaju kosu i bradu dobijamo jako pozitivne rezultate kod klijenata u stvarno vrlo kratkom roku.

Brade su u trendu, to je vidljivo na svakom koraku. Koliko je zahtjevno nositi bradu, koliko pažnje zahtijeva njega ne samo brade, već i kože ispod nje? Hoće li takve savjete muškarci moći dobiti kod Vas?

Bradonja je svakim danom sve više. Za njegovanu i uređenu bradu potrebno je samo malo odvojiti vremena i mnogo više ljubavi. Uz stručne savjete u barbershopu kod nas svaki bradonja može dobiti detaljne upute kako da sam kući održava i njeguje bradu i koje proizvode da koristi. Imati bradu nije zahtjevno u smislu utrošenog vremena. Ujutro posvetiti bradi tri minute može svako.

Kakvi su trendovi danas u svijetu muških frizura, šta se nosi ovog ljeta?

Trendovi u današnjem svijetu frizeraja su svaki dan sve slobodniji. Usuđujem se reći da vuku na Vintage svijet, svijet mode iz ’80tih tako da je trenutno jako popularna duža kosa sa naglašenim trouglastim oblikom. Naravno, temelj jeste bilo koji „Fade“ oblik frizure. Muškarce na ovim našim prostorima još uvijek drži taj „Fade“ stil šišanja kao najčešći odabir. 

Ko je bolji u artikuliranju vlastitih zahtjeva, žene ili muškarci?

Radim i sa ženama, radim kratke ženske frizure, i mogu reći da su one mnogo jednostavnije po pitanju odabira frizura. Najvažnije im je da je praktično i da im za stilizovanje ne treba previše vremena.

Ko Vama radi o glavi?

Meni o glavi radi uvijek onaj koji se nađe u mojoj neposrednoj blizini, a slobodan je. 

I na kraju, ali ne i najmanje važno – šta se toči kod Delije – koji whiskey, koja kafa? I kad se vidimo?

Kod Delije u salonu toči se Jack i njegova ekipa, a kafa je JavaCoffee espresso. Vidimo se u Vase Glušca 19a. Otvaranje je u nedjelju 25. aprila, a prvi radni dan je, naravno, ponedjeljak.

A ovako je sve počelo

Karijeru je Delić počeo odlaskom na Panjković akademiju u Beograd. Godinu dana trajali su učenje, rad i stvaranje temelja za povratak u Sarajevo u kojem je krenula saradnja sa Alenom Demirovićem i njegovom barber ekipom iz Alen’s Barbeshop.

  • Bilo je to mjesto u kojem sam se pronašao. Mnogo smo putovali, radili, educirali se u zemlji i inostranstvu. Uz Alenovu svesrdnu podršku, otvorio sam prvu franšizu brenda i upustio se u samostalni biznis. Uz veliki trud i odricanje, posao se uspješno razvijao.

1090 views