I ti muku mučiš sa znojnim stopalima?

Stopala se, češće kod muškaraca nego kod žena, mogu znojiti i razviti vrlo neugodan miris ukoliko odlučimo znojenje ignorirati. Dok trepnemo, prestat će nas pozivati na sva mjesta gdje se trebamo izuti, a neće nam reći.

Kako se svako stopalo znoji i većinom je zarobljeno u čarapama i cipelama, ovo je prirodna stvar, ali nerješavanje problema nije. Interakcija ova dva faktora, zajedno s bakterijama, uzrokuje pojavu neugodnih mirisa.

Stopala imaju više žlijezda znojnica od bilo kojeg drugog dijela tijela, čak oko 500 po kvadratnom centimetru. Znoj sam po sebi ne smrdi, no stopalo je zarobljeno u čarapi i cipeli, a mikroorganizmi tu nalaze idealnu okolinu. Množe se u vlažnom i toplom okruženju, u dodiru sa bilo kakvom nečistoćom na koži, uzrokuju neugodne mirise.

Relativno je jednostavno kontrolirati većinu slučajeva neugodnog mirisa stopala.

Održavajte stopala čistima. Priuštite stopalima kupku s mlakom vodom umjesto brzinskog pranja. Koristite antibakterijski sapun ili sredstva za pranje stopala na biljnoj bazi, poput kadulje, ako vam se stopala prekomjerno znoje. Ukoliko je znojenje umjereno, dovoljan je obični sapun ili gel za tuširanje. U svakom slučaju, nakon pranja osušite stopala, a posebnu pažnju posvetite područjima između prstiju.

Uvečer prije spavanja, a nakon tuširanja ili pranja nogu, namažite stopala hidratantnom kremom sa urejom. Ljeti ili ako se generalno prekomjerno znojite, koristite prašak za bolji i suši osjećaj.

Mijenjajte čarape redovno, ako je potrebno i dva puta dnevno i svaki put obucite čisti par. Kupujte čarape od prirodnih materijala, pamuka ili vune, kako bi stopala mogla disati.

Nosite li tenisice, nosite čarape osmišljene posebno za sportaše koje mogu smanjiti znojenje i neugodne mirise. Ako su vam čarape vlažne, odmah ih promijenite. Ne žalite platiti ih malo više, vratit će vam se izostajanjem neugodnog mirisa.

Birajte udobre i ne preuske cipele. Mijenjajte cipele s vremena na vrijeme, izbjegavajte obuvati vlažne, znojne cipele na čista i svježa stopala.

Redovno, ali ne svakodnevno, koristite dezodorans koji je nježan prema koži stopala, a kojih na tržištu ima zaista veliki izbor.

Tako ćete u svakom trenu bez brige moći skinuti cipele.

872 views