Igor Paspalj Za MM, glavom, bradom i gitarom: Najbolji, a naš

Gitarista iz Bosne i Hercegovine, Igor Paspalj, proglašen je za najboljeg gitaristu 2020. godine, objavio je poznati sajt guitarworld.com.

U obrazloženju nagrade navodi se da je Paspalj, svirajući muziku poznatih gitarskih virtouza, pokazao izuzetnu vještinu na ovom instrumentu, što mu je i donijelo ovu prestižnu nagradu.

Kao nagradu, Paspalj će dobiti članak posvećen njemu u prestižnom magazinu Guitar World i u printanom i u online izdanju, kao i snimanje profesionalnog video-spota njegovog nastupa.

Pored toga, dobio je i vrijednu električnu gitaru PRS S2 McCarty. Ova vijest objavljena je danasu gotovo svim medijima u Bosni i Hercegovini.

Mi smo Igora uhvatili na prepad da nam odgovori na nekoliko pitanja.

Banjalučanin, Prijedorčanin, Zagrepčanin… Svi Vas svojataju, mi Balkanci to volimo raditi kada neko napravi uspjeh. Jeste li nešto od toga ili sve ipak pomalo?

 • Dobro pitanje, rekao bih od svega po malo, definitivno. Živio sam u svim tim gradovima, u raznim državama, mnogim kontinentima i u svakom stekao iskustva, prijatelje i uspomene.

Šta radi Igor u Dubaiju, ispričajte nam nešto u Vašem životnom i profesionalnom putu?

 • U Dubaiju živim posljednjih šest godina i radio sam kao profesor gitare u American School of Dubai, zatim kao studio i session muzičar. Preselio sam se tamo kada je moja tadašnja djevojka, a sada supruga, otišla da radi i prilikom posjete njoj, odlučio sam da se i ja oprobam tamo. Vrlo brzo sam pronašao poslove i sve do početka pandemije život je bio sjajan. Trenutno je sve stalo i svi čekamo neke bolje dane.

Šta zaista znači, u stvarnom životu, nagrada najbolji gitarista svijeta? OK, tu su članci u medijima, intervjui, dobili ste i gitaru, ali šta Vam to konkretno može u budućnosti donijeti?

 • Pa dobro, to je nagrada “Guitarist of the Year 2020” i jedna je od najprestižnijih nagrada magazina Guitar World i Guitar Player. Dakle, ne verujem da bi se iko usudio nazvati najboljim na svijetu. To je naprosto legendarno priznanje koje se dodjeljuje svake godine gitaristi koji se na neki način istakao tokom te godine. Ja sam početkom godine počeo raditi za JTC Guitar, najcjenjeniji online guitar community i sa tim angažmanom dobio ogroman broj fanova, zatim saradnje sa nekim svjetskim imenima, pa pretpostavljam da je to uveliko uticalo na izbor.
 • Materijalni dio nagrade ne znači toliko, ali nagrada kao priznanje svakako znači mnogo više, naročito iz razloga jer sam odrastao čitajući i upijajuci sadržaje tih magazina, a sada sam eto dočekao njihovo priznanje i spotlight. 

Stvara li Vam titula “najbolji” dodatni pritisak i na koji način?

 • Upravo sam objasnio u prethodnom odgovoru – najbolji ne postoji, a čak i da postoji, to svakako ne bih bio ja, ali priznanje od ovako uglednog magazina stvarno imponuje.

Da pitamo i gitaristu – Fender ili Gibson… I zašto? 

 • Fender! Obe “struje” gitara su odlične i svaka ima svoje vrline i mane, ali jednostavno – ja sam Fender person, veoma je teško i komplikovano objašnjavati zašto – gitaristi će razumjeti 🙂

Na kojoj ste gitari osvojili nagradu?

 • Na super Strat gitaru firme Charvel – Guthrie Govan signature model, jedan divan instrument, prava radna mašina sa kojom mogu postići skoro sve, jedna od omiljenih gitara u mojoj kolekciji.

Svirate li još neki instrument?

 • Sviram i klavir jer sam klasično obrazovan muzičar. Magistrirao sam muzičku teoriju – harmoniju sa harmonskom analizom, ali moram priznati da odavno nisam ozbiljno vežbao 🙂

Ko je, po Igorovim standardima, najveći svjetski gitarist?

 • Veoma teško pitanje, smatram da takav ne postoji, ali ima ih mnogo kojima se iskreno divim. Previše ih je da bih ih ovdje nabrajao.

S kim biste se voljeli pojaviti na sceni, čiji bi glas bio ono što bi Igor volio pratiti na gitari?

 • Ako pitate za pjevača – David Coverdale iz grupe Whitesnake.

Pretpostavljam da Vam je gitara bila ljubav ili strast na Vašim počecima, zanima me smanjuje li se intenzitet ljubavi/strasti kada nešto postane posao?

 • Ne. Zaista imam tu sreću da radim ono što volim, tako da mi nije teško u bilo koje doba uzeti instrument, napraviti aranžman, snimiti nekome nešto i slično.

Pandemija korona virusa poremetila nam je živote, nenormalno je postalo novo normalno, kako se snalazite u ovom vremenu? 

 • Trenutno sam u BiH, sve je nekako na standby, ja imam sreću da imam dosta posla online, privatni časovi, zatim razni kursevi i masterclasses, snimanja i slično, ali svakako situacija je mnogo gora nego prošle godine jer živi nastupi praktično ne postoje. Iskreno se nadam da ćemo se ubrzo vratiti koliko – toliko normalnom životu.
864 views