Inspire 2022 – inspiracija za muškarce

Ne poznajem gotovo niti jednog muškarca koji nema kožnu jaknu. Ona je, uz odlične traperice i klasičnu bijelu košulju, must have komad u ormaru svakog muškarca. Crna kožna jakna može biti i asocijacija na priču Miljenka Jergovića, ali ne sada. 

Ukoliko ste jedan od onih muškaraca koji kožnu jaknu nema, sjajni komadi kriju se u novoj liniji Koteksa, kompanije sa dugogodišnjim iskustvom u izradi najboljih kožnih jakni sa domaćim potpisom. Koteks je, dakle, na tržište upravo izbacio novu liniju nazvanu Inspire 2022. Ova sjajna kolekcija namijenjena je
neustrašivim, hrabrim i modno osviještenim muškarcima koji jesu i žele biti inspiracija drugima. Jakne iz ove kolekcije napravljene su od meke kvalitetne kože i profinjenih prirodnih materijala u nekoliko boja. Inspirisane svjetskim modnim trendovima, ove jakne karakterišu jednostavne i čiste geometrijske linije. Ono što je kod kožnih jakni sjajno jeste da im godine nošenja i izlizanost krajeva daju, ne dozu istrošenosti, nego šarma. 

Sve modele muških, ali i ženskih, jakni iz Koteksa, možete kupiti u trgovinama Modiana širom Bosne i Hercegovine – od Brčkog, Banje Luke, Mostara, Sarajeva, preko Tuzle, do Gračanice.

To je najvažnije što smo vam htjeli reći ovim tekstom, ali kad ste već tu, prođite s nama na kratak put kroz historiju kožnih jakni. 

Kako je sve počelo?

Kožna jakna počela je svoj put kao funkcionalan odjevni predmet. Tokom Prvog svjetskog rata, kožne jakne s opasačem i dvostrukim kopčanjem nosili su njemački vojni piloti kao dio uniforme. Oni su bili inspiracija za ono što se desilo kasnije. Ne znamo da li su oni bili inspiracija sjevernokorejskom
predsjedniku za njegov čuveni kožni mantil, ali to je za našu priču manje važno.

Kada je 1913. godine, Ford lansirao Model T, dvojica sinova ruskih doseljenika tragali su za svojim američkim snom. Irving i Jack Schott počinju sa šivanjem kabanica, koje pokušavaju prodavati od vrata do vrata. Uprkos trudu, posao propada, a oni čekaju novu priliku za ostvarenje sna.

Prilika se pojavila petnaest godina kasnije kada kompanija Beck Industries, tadašnji zastupnik za Harley-Davidson, angažira Irvinga da dizajnira motorističku jaknu koja će izdržati ekstremne vremenske uvjete na otvorenoj cesti i ublažiti ozljede u slučaju pada s motocikla. Nakon mnogo traganja za idealnim rješenjem, inspiraciju je pronašao upravo u uniformi njemačkih ratnih pilota. Skratio je, dodao patentni zatvarač, dao joj ime Perfecto po svojoj omiljenoj cigari i – zvijezda je rođena.

Početkom Drugoga svjetskog rata Irving za Američku vazduhoplovnu jedinicu kreira kožnu jaknu B-3, unaprijeđenu verziju jakni koje su nosili piloti, dopunjenu podstavom od ovčjeg runa i ovratnikom koji se mogao stegnuti remenom kako bi zadržavao toplinu. Jakna je, pretpostavljate, bila pun pogodak.
Sljedećih nekoliko decenija snabdijevao je američku mornaricu kaputima, vazduhoplovstvo kožnim bombericama, a policiju motorističkim jaknama. Kožnu bajkersku jaknu i dalje je prodavao, ali vrlo probranoj publici. 

A onda je došla 1953. godina. Filmskim platnima na svom je motoru prohujao mladi odmetnik, lijep kao grijeh. Njegovo ime je Marlon Brando i na ekrane donosi lik Johnnyja Stablera u filmu ‘Divljak’. Neodoljiv, fantastično zgodan, san svake američke šiparice i noćna mora njihovih dečki, u motorističkoj Perfecto jakni sa zvijezdama na epoletama i izvezenim imenom na ramenu, postao je simbol nove kulture koja je promovirala sirovu muževnost.

Preplašene valom buntovništva i frajerstva koje je u paketu s pokazivanjem srednjeg prsta autoritetima, sistemu i divljanju na motociklima, škole širom SAD-a zabranjuju nošenje kožne jakne. Uzgred budi rečeno, sjevernokorejski predsjednik zabranio je običnim građanima da nose kožne mantile po uzoru na njegov jer Partija određuje šta je primjereno da se nosi, a i na taj način građani, smatra predsjednik, podrivaju njegov autoritet. 

Kožnu jaknu malo kasnije besmrtnom čini holivudski miljenik James Dean, pogibijom u stravičnoj automobilskoj nesreći. Njegov lik ostao je ucrtan u kolektivnu svijest upravo s kožnom jaknom Perfecto, ležerno prebačenom preko ramena.

Rock’n’roll pokret učinio je kožnu jaknu svojom uniformom, a isto je učinila punk supkultura. Nekad ozloglašena, kožna jakna postaje mainstream. Svoju popularnost zasigurno duguje i funkcionalnosti, no možda je u njoj ipak utkan sitni tračak bunta koji je čini tako prokleto privlačnom i seksi.

Kožna jakna je, kako rekosmo na početku, uz odlične traperice i svevremensku bijelu košulju postala „must have“ u ormaru svakog muškarca koji drži do sebe. Ovaj komad odjeće toliko je prilagodljiv da pristaje na gotovo sve. Ne plašite se eksperimentirati sa bojama. Naučeni smo da crna „ide uz sve“ ali nemojte bježati ni od plave, bordo ili sive. U Koteksovoj kolekciji imate veliki izbor boja. Svaka od njih se sjajno kombinira – u dnevnoj varijanti na traperice i majicu, u večernjoj na platnene pantalone i košulju umjesto sakoa. A možete je i prebaciti partnerici na ramena, ako zahladni. Nemojte bježati ni od varijante da ispod nje obučete duks sa kapuljačom, izgledat će sjajno i cool. I potpuno je nebitno vozite li se na dva ili četiri točka.

U kožnoj jakni svaki muškarac, uz malo truda i, naravno, ukoliko napravi dobar odabir, uvijek izgleda dotjerano i elegantno. Njihov jedini nedostatak je, ukoliko se radi o pravoj koži, relativno visoka cijena, ali kako se ne radi o komadu koji se kupuje svake godine, vrijedno je ulaganja.

Kad kupujete kožnu jaknu i spremate se odvojiti malo više novaca za nju, obratite pažnju na tri stvari. Prva su šavovi. Ako nisu uredni i ravni, ne kupujte. Riječ je o proizvodu niskog kvaliteta. Druga stvar je toplina. Prava koža je topla pod rukom. Ukoliko je hladna, ne radi se o koži ili se radi o koži lošeg kvaliteta. I treća i najvažnija – kupujte od provjerenih proizvođača i provjerenih trgovina.

Za kraj još jedna napomena. Nikada, ali baš nikada, ne čistite kožnu jaknu sredstvima za čišćenje kožnih cipela. To su potpuno različite vrste kože.

652 views