Kratki vodič za super tate: Kako odgajati kćer

Photo by Cheryl Empey from FreeImages

Samohrani očevi mnogo su rjeđa „pojava“ od samohranih majki, ali svakako to ne znači da ih nema i da se oni ne suočavaju sa specifičnim problemima kada je u pitanju odgoj, vaspitanje i briga o djeci.

Ovim tekstom pokušat ćemo pomoći singl očevima u njihovom odnosu prema ženskoj djeci. Svako je dijete drugačije, ali neke su stvari ipak zajedničke i univerzalne.

Ne budite previše zaštitnički nastrojeni

Prirodno je da očevi koji odgajaju djevojčice žele da ih zaštite. Jedan otac kazao je kako jednostavno ne želi da njegova kćer plače jer se popela na drvo, pa ako nema drugog načina da spriječi njene suze, on će nju spriječiti da se na drvo popne.

Jedan od najboljih roditeljskih savjeta koji vam možemo dati jeste da izbjegavate tendenciju prekomjerne zaštite. Svijet nisu mačići i duge, leptirići i cvijeće. Da, ok je pokušati ukloniti neke probleme od svoje djece, ali je mnogo važnije naučiti ih da se sa problemima nose.

Ako budete igrali na kartu pretjerano zaštitničkog odnosa, realna su dva rezultata – jedan je da će se vaša kći pobuniti, a druga da će postati ovisna o vama. I da, potpuno ste u pravu. Niti jedna opcija nije dobra. Uz ograničene rizike, pustite je da rješava probleme i njeno će samopouzdanje rasti.

Zapamtite, u redu je da plače jer se ozlijedila. Posao oca nije da osigura da ona nikada ne padne i ne plače, već da uvijek nakon pada ustane.

Pustite je da donosi odluke

Neće vam se autoritet narušiti ako ne budete uvijek imali zadnju riječ u raspravama i u donošenju odluka. Očevi i kćeri tinejdžerice često igraju igru kontrole. Zapamtite: Ona treba da odraste i vi ne smijete zaustavljati njen rast. Istina da postoje stvari u kojima ne možete popuštati tinejdžerskim bubicama, ali razgovarajte.

Na primjer, dužina izlaska. Vi mislite da je 22 sata razumno, ona kaže da je ponoć ono što dobijaju njeni prijatelji. Razgovarajte. Poslušajte obrazloženje, mogla bi iznijeti izvrsne argumente koji će vam pomoći da preispitate svoju odluku. Ko zna, možda pripremate budućeg advokata.

Komunicirajte

Prethodni savjet za roditeljstvo vodi nas izravno do ovog: komunikacije. Brojni problemi s kojima ste se sretali i sa kojima ćete se tek sresti odgajajući kćer, izbjegavaju se pravilnom komunikacijom. Ona je važan dio izgradnje zdrave veze između oca i kćeri. Komunikacija će učiniti da se vaša kćer osjeća sigurno i opušteno. Važno je da zna da vi znate komunicirati, da ste otvoreni za komunikaciju, posebno kada ima problem.

Znate ono kada ljudi kažu da imamo dva uha, ali jedna usta? Imajte to na umu. Slušajte dvostruko više nego što pričate.

Uključite se u njen život

Izuzetno je teško sam raditi posao za koji su u normalnim uvjetima potrebna oba roditelja. Znamo da se od vas očekuje puno, ali ovo je jedan od onih roditeljskih savjeta čije praćenje donosi sjajne benefite u budućnosti.

Svijet vaše kćeri može biti zastrašujuće mjesto koje ne želite istraživati. Ali morat ćete. Za početak, naučite koja je njena omiljena muzika ili film i naučite uživati u njima. Napravite „izlet“ u zajedničku kupovinu odjeće. Pokušajte suptilno utjecati na njen stil, dozvolite joj da malo promijeni vaš. Odlazite na njene predstave, takmičenja, sportske događaje. Upoznajte njene prijatelje, kada dođu, ne smetajte im, naručite im pizzu ili im spremite zakusku, ako ste vični kuhanju. Budite tu, budite prisutni, budite cool tata.

Uključite je u svoje hobije

Vaša veza je, kao i svaka druga veza, dvosmjerna ulica. Podijelite s njom stvari koje volite, poput gledanja fudbala, sviranja gitare ili ribolova. Povedite je ponekad sa sobom kad idete na kuglanje ili planinarenje. Možda će joj dosaditi nakon 15 minuta, ali čak i ako bude tako, tih 15 minuta će biti sjajna uspomena kad odraste.

Naučite je sve što biste naučili i sina

Jedna od najboljih stvari koje možete raditi kao tata, bez obzira jeste li samohrani otac ili ne, je naučiti svoju kćer različitim životnim vještinama.

Pokažite joj da, osim majstora, postoje i majstorice. Naučite je kako u automobilu nasuti tekućinu za pranje vjetrobrana, kako koristiti kutiju s osiguračima ili zatvoriti ventil za vodu.

Photo by Paul de Bruin from FreeImages

Nemojte od nje na silu praviti majstora, pa ni majstoricu, posebno ako to ne želi, imajte mjeru, ali za njeno samopouzdanje bit će važno da se znanjem bori protiv seksističkih primjedbi i ispada kojima smo kao društvo skloni.

Pokažite emocije

Jednu stvar morate imati na umu jer je važna – vi ste svojoj kćeri prvi izvor informacija o muškarcima i svojevrstan uzor i model koji će u životu tražiti. Pokažite joj da muškarci imaju emocije. Kada ste frustrirani, uplašeni, iznervirani, tužni ili što god drugo da osjećate, recite to naglas.

Ako ugine porodični kućni ljubimac, samo naprijed, plačite ako imate potrebu. Plačite zajedno. Pokažite da je snaga u pokazivanju emocija.

Ne budite rodno isključivi

Samohrani očevi s kćerima moraju biti na oprezu kada je riječ o rodnim predrasudama jer u kući nema žene koja bi ih ispravila. Nemojte joj nikada reći da ne može nešto učiniti jer je djevojčica. Inspirirajte je ženskim uzorima koji se ističu u tradicionalnim poljima, ali i aktivnostima u kojima dominiraju muškarci.

Kada se igrate, prerušite se i budite vi princeza, neka ona bude heroj koji će vas spasiti. Možda možete biti zmaj koji je zarobio, ali neka ona bude princeza koja će svojom pameću prevariti strašnog zmaja da je pusti na slobodu. Tražite načine da joj pokažete da spol ne definira uspjeh i samo nebo će joj biti granica.

Uvedite neku ženu u vaš život

Ukoliko nemate vezu, uvedite neku ženu u određene segmente vašega života. Ženski model je djevojčicama vrlo važan. To može biti vaša prijateljica, sestra, bliska rođaka. Ta žena bit će vam oboma od velike pomoći dok teturate putevima samohranog očinstva. Obratite joj se za savjet o stvarima poput toga kad je kćerka dovoljno stara za šminkanje, depiliranje, kratke suknje i izlaske.

Ne znate šta ćete? Zagrlite je!

Među stvarima koje uvijek morate imati „na lageru“ za vanredne situacije su zagrljaji. Fizički dodir važan je način pokazivanja ljubavi i naklonosti. Dok komunicirate s njom na ovom jeziku, postavićete joj zdravu osnovu za sve njene buduće romantične veze.

I na kraju…

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni. Činjenica da ste pročitali ovaj tekst govori da vam je stalo i da pokušavate učiniti najbolje. Nastavite voljeti i gledajte je kako sretno raste.

632 views