Murat Ince: Cesar’s mi nije samo biznis

Murat Ince je uspješni biznismen iz Istanbula i vlasnik kompanije Elpa Group  u čijem su vlasništvu brandovi Elpa i Deza te najpoznatiji, svjetski poznati brand muških odijela – Cesar’s.

Već 33 godine naši standardi kao i kvalitet naših odijela ne padaju. Naprotiv, rastu iz godine u godinu i na to smo iznimno ponosni, kaže za naš magazin Murat Ince.

  • Od samoga početka kada je kompanija nastala, naš cilj je bio omogućiti najbolji kvalitet za najbolju cijenu. Smatrali smo i danas smatramo da svaki muškarac zaslužuje biti odlično obučen i da ljepota odijevanja nije ženska privilegija.

Cesar’s odijela su, kaze Ince, za muškarce koji prate trendove i to je primarno ono čime se vode u proizvodnji. Vrlo svjesni da nisu svi jednakih platežnih moći, ne misle da bilo kojem muškarcu manjak novaca bude prepreka ka dobrom izgledu.

  • U našim tvornicama se od prepoznatljivih turskih tkanina prave odijela, košulje i kravate za svaku platežnu skupinu. Unutar Elpa Group nalaze se proizvođači obuće, različitih modnih dodataka, bojaonice materijala te postrojenja za tkanje pa smo unutar naših trgovina širom svijeta zaokružili ponudu na način da u njima možete na jednom mjestu kupiti čarape, cipele, pojaseve, maramice, satove, odijela, kravate, košulje, jakne, kišne mantile, kapute. Nismo podlegli trendu da se poigravamo sa kvalitetom, pa da u bogatije zemlje šaljemo kvalitetnije materijale, a u siromašne manje kvalitetne. Odijelo proizvedeno za tržište, primjera radi, Emirata parira kvalitetom odijelu u Sarajevu ili bilo gdje drugo. To je poslovna filozofija koja kratkoročno možda nije isplativa, ali dugoročno jeste, prije svega zbog respekta kojeg vraćamo našim kupcima kada oni odluče svoj novac potrošiti kod nas. To je jedna lijepa dvosmijerna ulica, pojašnjava Ince.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine Cesar’s za mjesec dana otvara svoju drugu poslovnicu. Nakon Importanne Centra, nova kuća Cesar’sa bit će Alta centar. I ovo je, kaže Ince, tek početak ekspanzije na bosanskohercegovačkom, ali i susjednim tržištima.

Fotografija Cesar’s - Importanne centar.
Goran Jurenec snimio je editorijal za Cesar’s
  • Kupci na Balkanu su prepoznali Cesar’s kao mjesto gdje su tretirani na način koji zaslužuju i mislim da je to, pored neupitnog kvaliteta naše odjeće, ono što ih uvijek i iznova vraća u Cesar’s, kaže Ince.

Cesar’s odijela su simbol lijepe i glamurozne muške odjeće, ali je ipak Ince na brojne rukovodeće pozicije postavio žene.

Image preview
Ince: Vjerujem ženskom oku kada je u pitanju muška odjeća
  • Moram priznati da ženama dajem blagu prednost kada su u pitanju rukovodeće funkcije. Nemam u sebi mačizma na način da žene gledam kao manje vrijedne ili manje sposobne. Žene u većini slučajeva, ako imaju osobine lidera, imaju i osjećaj za upravljanje ljudima. Osim toga, vjerujem ženskom oku kada je u pitanju muška odjeća. Mi muškarci obraćamo pažnju na najosnovnije stvari, žene imaju oko za detalje i to je prekrasna kombinacija. Meni moji brandovi nisu samo biznis, ja sam za ovu kompaniju jako emotivno vezan jer sam je stvarao desetljećima, pojašnjava.
Fotografija Cesar’s - Importanne centar.

U velikom broju Cesar’s trgovina VIP klijentima je omogućena usluga personal shopera i savjetnika u dijelu koji je odvojen od ostatka trgovine, što im omogućava potpunu privatnost pri kupovini. Ovu uslugu uglavnom koriste biznismeni, političari te muzičke i glumačke zvijezde koje žele u kupovini uživati u anonimnosti.   

Incea njegovi uposlenici opisuju kao čovjeka čijoj riječi vjeruju više nego nečijem ugovoru sa pečatom i potpisom. Nikada ih nije prevario, ispoštovao je svaki dogovor i novac mu jeste važan, ali nije najvažniji. Brine o ljudima koji za njega rade jer smatra da je samo radnik zadovoljan odnosom svoga nadređenoga dobar radnik.

  • Nisam blag, ali se trudim biti pravedan. Ljudi nikome ne smiju biti samo brojka. To nije način na koji se pravi ozbiljan biznis, kazao je vlasnik Elta Group.     
Fotografija Cesar’s - Importanne centar.
Amel Tuka nosi Cesar’s
Fotografija Cesar’s - Importanne centar.
Fotografija Cesar’s - Importanne centar.
Fotografija Cesar’s - Importanne centar.
Kožna torba za muškarce koji znaju šta žele
1607 views