Myrkl – švedska pilula za preživjeti pijanku

Švedski brend Myrkl pustio je na tržište pilulu za koju tvrdi kako liječi mamurluk, odnosno sprečava ga na način da razgrađuje alkohol prije nego što dođe do jetre. 70 posto alkohola u tijelu razgradi u roku od 60 minuta, čime znatno smanjuje jačinu i djelovanje jutarnjeg potencijalnog mamurluka.

Paket od 30 pilula online košta 30 funti, što se čini fer cijena od jedne funte po piluli. Za potpuni efekt, kažu proizvođači, potrebno je popiti dvije pilule – prvu 12 sati prije konzumiranja alkohola, a drugu sat prije nego pijenka krene. Ne preporučuje se prekoračenje doze.

Vodeći svjetski mediji raspisali su se o ovom čudu, ali stručnjaci su skeptični.

Nema naučnog dokaza da je ovaj proizvod efektivan protiv mamurluka jer nikad nije bio ispitan u tom kontekstu, kaže glavni farmakološki istraživač Sveučilišta u Utrechtu Joris Vester, dok britanski farmakolog Paul Skett dodaje kako vjeruje da bi kombinacija elemenata koje spomenuta pilula sadrži mogla smanjiti težinu mamurluka, ali za potpuno čišćenje organizma od alkohola ipak je nužan koenzim NAD u jetri.

photo: myrkl.eu

Myrkl je 1990. godine izumio naučnik De Faire Medical u Švedskoj te ga usavršavao tokom narednih 30 godina. Na stranici proizvođača stoji da se radi o naučno zasnovanoj formulaciji sa zaštićenom mješavinom bakterija visokih performansi (Bacillus Subtilis i Bacillus Coagulans) obogaćena L-cisteinom i vitaminom B12. Vitamin B12 će vas zasigurno osloboditi osjećaja umora koji prati mamurluk. Navode i da je proizvod sto posto prirodan i dozvoljen za konzumaciju čak i veganima.

Sastojci čarobne pilule koja bi vam trebala pomoći da vas ne pukne jad od života dan poslije pijanke su fermentirane rižine mekinje, veganske kapsule (hidroksipropil metilceluloza), L-cistein, mikrokristalna celuloza, emulgatori (magnezijum stearat, silicijum dioksid), dekstrin, vitamin B12, Bacillus subtilis, Bacillus coagulans.

461 views