Namirnice koje bi muškarci trebali jesti za zdrav i dug život

Predrasuda je da je za muškarce i njihovo zdravlje i snagu najbolja ishrana koja se bazira na mesu spremljenom na milion načina i krompiru spremljenom na dva miliona načina.

Mnogi muškarci imaju naviku da u organizam unose pretežno proteinsku hranu i manje pažnje posvećuju drugim opcijama poput povrća i hrane bogate vlaknima.

Ali da bi očuvali dobro zdravlje, muškarci trebaju više od proteina; trebaju im najmanje dvije i po šoljice povrća, dvije voća i 30 do 40 grama vlakana dnevno.

Vodeći se tim smjernicama, portal today.com izdvojio je neke od namirnica koje se osobito preporučuju muškarcima za zdrav i dug život.

Borovnice

Bilo da su svježe ili smrznute, ove bobice sadrže snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv oštećenja DNK-a koja doprinose razvoju raka.

black berries in blue ceramic bowl

Osim toga, borovnice su i jedna od najboljih namirnica za očuvanje pamćenja i sposobnosti razmišljanja tokom godina. Jedna šoljica bobica sadrži oko četiri grama preko potrebnih vlakana, što je već deset posto dnevnih potreba.

Losos

Omega-3 u lososu pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, vodećeg ubice muškaraca u Americi, navodi Centar za kontrolu bolesti (CDC). Losos i druge vrste morskih plodova također su bogati proteinima.

fish with onions and asparagus

Konzumirajući morsku hranu dva puta nedjeljno, spriječit ćete preveliku konzumaciju drugih vrsta manje zdravih proteina, poput crvenog mesa i mesnih prerađevina koje biste zapravo trebali potpuno izbjegavati.

Špinat

Sve lisnato povrće je odlično za vas, ali špinat je blažeg ukusa od mnogih drugih sličnih vrsta, što ga može učiniti privlačnijim onima koji ne vole jak ili gorak okus. Bogat je karotenoidima, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin. Laboratorijske studije sugerišu da ovi spojevi mogu smanjiti razvoj i napredovanje različitih vrsta tumora.

green vegetable on white ceramic plate

Lutein i zeaksantin igraju ulogu u zaštiti vašeg vida od plave svjetlosti – vrste svjetlosti koja se emitira sa digitalnih uređaja poput mobilnog telefona i tableta. Uz to, u studiji sprovedenoj među starijim osobama učesnici koji su jeli jednu porciju špinata dnevno pokazali su manje kognitivnog opadanja od onih koji su izbjegavali zeleno lisnato povrće.

Orašasti plodovi

Dodavanje tek šake orašastih plodova u svakodnevnu ishranu moglo bi poboljšati vaš seksualni život, tvrde španski istraživači.

cooked beans

Osim boljeg orgazma i jačeg seksualnog nagona, otkriveno je da konzumacija orašastih plodova poboljšava kvalitet sperme, što je važno ukoliko planirate proširenje porodice.

Obični grčki jogurt

Studija koja je pratila više od 180.000 ljudi tokom 20 do 30 godina otkrila je da muškarci koji su redovno jeli jogurt imaju 16 posto niži rizik od visokog krvnog pritiska u poređenju s onima koji su jeli jogurt manje od jednom mesečno. 

952 views