Osam ključnih razloga zašto žene varaju

Photo by RF._.studio from Pexels

Muškarci varaju više od žena? Nije tačno. Muškarci kada varaju čine to samo zbog seksa, žene unose emocije? Ni to nije tačno. Muškarci i žene varaju iz različitih razloga. I opet – netačno.

Brojni su razlozi zbog kojih žene varaju, jednako kao i muškarci, kaže doktorica Tammy Nelson, seksualna terapeutkinja.

A najčešći razlozi su sljedeći:

I žene tragaju za dobrim seksom.

Žene cijene dobar seks baš kao i muškarci, kaže Nelson i dodaje:

Žene varaju kad pronađu muškarca ili ženu koji ih uzbuđuju. Ako vam neko kaže da muškarci varaju zbog seksa, a žene zbog osjećaja, to jednostavno nije istina. Nedavna studija objavljena u Journal of Sex Research otkriva da, iako su muškarci ti koji još uvijek češće varaju zbog seksualnog gušta, to je i dalje među top tri razloga zbog kojih žene varaju.

Nezadovoljstvo trenutnom vezom.

Ista studija otkrila je da je žena, čak i kada je u vezi sa muškarcem kojeg voli, sklona varanju ukoliko je u toj vezi nezadovoljna. Dakle, čak i ako je ljubav još uvijek prisutna, nesretna žena sklonija je varanju. Razlozi nezadovoljstva mogu biti različiti – kućne obaveze kojima se ne nazire kraj, a s njima se nosi sama, finansijski ili porodični problemi. Na listi se može naći bilo što, a žena može osjetiti da će joj varanje ponuditi ono što joj trenutna veza ne nudi.

Žene varaju jer se odnos kod kuće hladi, kaže Nelson. Ako kod kuće vlada napetost, stres ili dosada, uzbuđenje sa strane može biti iskušenje preveliko za izbjegavanje.

To je bila samo greška

Treći na listi glavnih razloga zbog kojih žene varaju je – situacija. Da, dešava se. Zbog dva-tri pića više, zbog „nisam razmišljala jasno“.

Svi griješe, kaže Nelson, dodajući da se dešava da prilika napravi lopova. Žene se ponekad ponašaju impulsivno, mada je kod njih, češće nego kod muškaraca, zabilježeno kajanje zbog tog postupka. U takve relacije ne unose nužno emocije, sasvim je moguće da to za njih nema nikakvog značaja osim da se radilo o prilici koju nisu htjele/mogle/željele propustiti.

Nedostatak bliskosti

Bilo da je fizička ili emocionalna, bliskost je jedna od potreba koju svi želimo ispuniti. Ako se žena u vezi ne osjeća ispunjenom, a nađe se u društvu osobe koja izgleda da bi joj mogla pružiti tu vrstu bliskosti, gotovo je sigurno da će doći do intimnosti, samo je pitanje prilike i vremena. Neka istraživanja otkrila su da se žene češće emocionalno povezuju sa osobom s kojom varaju partnera nego što je to slučaj kod muškaraca, što sugerira da je romantika za žene uvijek dio jednačine varanja.

Drugi muškarac čini da se osjećaju posebno

Žene kažu da se zbog ljubavnika i afere osjećaju posebno, seksi i obožavano te da je tu vrstu pažnje, kada je primaju, teško zanemariti. Važno im je da neko primijeti novu frizuru, novi parfem ili prosto da lijepo izgledaju. Niko se ne želi osjećati kao dio namještaja, pa ako ženinu ljepotu ili posebnost ne vidi i ne cijeni partner, neki drugi muškarac svakako hoće.

Nisko samopoštovanje

Nisko samopoštovanje nerijetko stvara želju za vanjskim potvrđivanjem, objašnjava psihologinja Margaret Paul. To je posebno izraženo ako žena ne dobija potvrdu da vrijedi svom trenutnom partneru, a na osnovu kojeg ona i sama gradi stav o vlastitoj vrijednosti. Nedostatak ljubavi prema sebi može nekoga natjerati na prevaru.

Strah od suočavanja s teškim osjećajima

Varanje može ukazivati ​​i na to da postoji nešto u njima samima ili u vezi, čime se ne bave iz nelagode ili straha. Paul upoređuje varanje sa okretanjem alkoholu ili drogama na način što bi se ljudi mogli okrenuti bilo kojem od ovih ponašanja kao načinu da pobjegnu od svojih osjećaja umjesto da se s njima direktno uhvate u koštac.

Žele prekid veze ili promjenu

Ponekad žene varaju jer žele da njihova veza prestane, a čini se da je varanje lakši način da se to prekine, nego da se direktno suprotstave partneru. Nelson dodaje da žene ponekad varaju jer žele da se nešto u njihovoj trenutnoj vezi promijeni. Žene varaju kako bi izašle iz braka/ ili ostale u jednom braku/vezi, ali na drugačiji način. Ponekad je varanje poziv u pomoć, kaže ona.

Ko više vara – muškarci ili žene?

Istraživanja sugeriraju da je vjerovatnije da će muškarci varati. U prosjeku vara 20 posto muškaraca naspram 13 posto žena. Zanimljivo je da žene varaju više od muškaraca u dobi od 18 do 29 godina. Kako godine odmiču, manje žena vara, a povećava se broj muškaraca koji varaju.

Šta učiniti s nevjerstvom u vezi.

Bez obzira da li ste vi taj koji vara ili ste osoba koja je prevarena, svakako je rezultat povrijeđenost jedne strane u tom odnosu. Želite li ići dalje s tom vezom ili je prekinuti, svakako vam slijedi period emocionalnog oporavka. Dajte partnerici do znanja da trebate razgovarati o nečemu važnom i odvojite malo vremena da razmislite o tome kako želite pristupiti razgovoru. Terapija parova može biti dobra opcija za poticanje zdrave i produktivne rasprave. Terapija može pomoći u napredovanju nakon veze, kaže Nelson. Nađite terapeuta koji ima iskustva u liječenju parova nakon prevare.

Ako su obje osobe otvorene za učenje na vlastitim greškama i ako su voljne preuzeti odgovornost (odgovornost nije sva na onome ko je prevario), postoji šansa da se stvori odnos koji je čak bolji od odnosa prije prevare ili njenog otkrivanja.

Zaključak

Varanje, očito, nije tako rijetko. Ako se dogodi u vašoj vezi, to ne mora nužno značiti da da je za vas dvoje kraj zajedničkog puta. I Nelson i Paul kažu da je oporavak od varanja moguć i može se isplatiti, čak i stvoriti jaču vezu nego što ste imali ranije.

996 views