Preživljavanje: Recept za savršenu grčku salatu

Sreća da su prošla vremena kada smo za osigurati hranu sebi i porodici morali ići u lov. Danas je sve mnogo lakše. A možda i nije.

Čvrsto vjerujemo da muškarac mora, bez da izgubi bilo šta od svoje muškosti, znati osnove kuhanja. Mora biti sposoban pripremiti salatu, napraviti omlet, ispeći meso, a da nije roštilj, skuhati supu. Dakle, pripremiti sebi pristojan obrok koji ne podrazumijeva hranu iz dostave.

Omiljena ljetna salata je grčka koju opet u različitim varijantama u našim krajevima zovemo šopska, a ponegdje srpska. U srpskoj varijanti nema sira, a ako je zovete šopska, onda nije grčka jer je, tvrde Bugari, njihova. Kako god se zvala, odlična je, nije zahtjevna za spremiti, možeš je spremiti sebi kao poseban obrok, a i za impresionirati ekipu.

Potrebna su ti: 4 velika paradajza, 1 ljubičasti luk, 1 krastavac, pola crvene paprike, pola zelene paprike, 1 šolja crnih maslina, 200 grama feta sira, maslinovo ulje, sirće, origano, so i biber.

Povrće (osim luka) operi, oguli i izreži na kocke približno jednake veličine. Luk oguli i izreži na tanke kriške. Sve stavi u posudu, posoli i pobiberi.

Promiješaj pa dodaj maslinovo ulje i sirće. Pospi maslinama i izmrvljenim ili na kockice narezanim feta sirom pa promiješaj još jednom.

I to je to.

Prijatno.

1043 views