Red Bull 400 na Igmanu: Počinju prijave za najtežu utrku na svijetu

Na olimpijski Igman 8. augusta stiže utrka Red Bull 400 ili – kako je često nazivaju – najtežih 400 metara koje ćete ikada pretrčati. Prijave za premijerno izdanje ovog takmičenja u Bosni i Hercegovini već su otvorene na www.kupikartu.ba.

Utrka na kultnoj velikoj skakaonici na Malom Polju 8. augusta bit će prvi Red Bull 400 event u našoj zemlji te drugi u jubilarnoj 10. sezoni ovog takmičenja.

Image preview

Red Bull 400 je ultimativni test izdržljivosti i snage volje, iskušenje čak i za vrhunske sportiste. Začet 2011. u Austriji, ovaj događaj je prerastao u međunarodno takmičenje koje je prošle godine privuklo više od 18 hiljada takmičara širom svijeta iz različitih sportskih disciplina i različitog nivoa fizičke spremnosti.

Prijaviti se mogu i rekreativci i profesionalni sportisti, odnosno svi koji smatraju da mogu odgovoriti na izazov utrke duge svega 400 metara – ali koja uključuje iscrpljujući uspon uz skijašku skakaonicu.

Prijave su otvorene na kupikartu.ba i trajat će do 03. 08. 2020. Učesnici moraju biti stariji od 18 godina, a njihov broj je ograničen. Registracija za utrku je obavezna, uz startninu u iznosu od 50 maraka.

Image preview

Utrka će biti održana na istoj skakaonici na kojoj je 1984. godine legendarni “Leteći Finac” Matti Nykänen doletio do svog prvog olimpijskog zlata. Za razliku od njega, na Red Bull 400 učesnici će se kretati suprotnim smjerom – od podnožja ka vrhu, no svi koji stignu do vrha zajamčeno će se osjećati kao šampioni.

Startna linija utrke, koja počinje u 13 sati, bit će u podnožju skakaonice. Takmičenje se organizuje u ženskoj i muškoj kategoriji. Žene i muškarci startaju odvojeno, ali pravila i format su isti za sve. Takmičari će biti podijeljeni u grupe, kroz koje će pokušati da izbore jedno od 50 mjesta u finalnoj utrci.

Učesnici su tokom takmičenja dužni nositi dres Red Bull 400, a fizički kontakt i ometanje drugih takmičara tokom utrke donosi diskvalifikaciju.

Takmičarima i posjetiocima na raspolaganju će biti besplatni parking. Najbrže takmičare očekuju vrijedne nagrade, a nakon utrke svi učesnici i gosti su dobrodošli na zabavu na otvorenom. Više informacija možete saznati na redbull.ba te putem telefona +387 62 344 782.

Uskoro će se znati više i o sadržaju startnog paketa, nagradama, savjetima za pripremu…

Organizatori će pratiti pravila i preporuke nadležnih službi u vezi s aktuelnom epidemiološkom situacijom te utrku organizovati shodno tim pravilima i preporukama.

1068 views