Šta djeca nasljeđuju od očeva?

Djeca nasljeđuju od oca neke specifične karakteristike. Dva ista hromosoma (XX) imaju žene, a kombinaciju XY imaju muškarci. No, to je ono što svi znamo.

Kada se u nekoj porodici rodi dijete, obično krenu razgovori tipa na koga liči, čiji ima nos, oči, prste. Kad malo odraste kreću pitanja čiju ima narav, na koga liči kad hoda i obično to ide u nedogled. Pritom se ne ističe što uzrokuje pojavu određenog svojstva, već samo svojstvo.

Danas se znaju temeljne postavke na kojima počiva nasljeđivanje pojedinih svojstava. Kako ćemo izgledati određeno je u trenutku oplodnje. Određeni su tada i neki poremećaji ili bolesti od kojih možemo oboljeti.

Na neka svojstva koja se pojavljuju možemo utjecati odlukama ili stilom života.

„Upute“ za izgradnju ljudskog tijela zapisane su u genima. Zdrav čovjek u svojim stanicama ima 46 hromosoma, od čega njih 44 predstavljaju tjelesne, a dva su spolna hromosoma. Oni određuju spol osobe.

Dva veća hromosoma (XX) imaju žene, a kombinaciju XY muškarci. Upute koje određuju izgled, sastav stanice, organa u tijelu naslijeđene su u obliku gena od roditelja. Za svako svojstvo naslijeđen je bar jedan gen od majke i gen od oca pa za određeno svojstvo imamo po dva gena, tj. alela. Ta dva gena ne moraju nositi istu uputu za određeno svojstvo.

Inteligenciju djeca nasljeđuju isključivo od majke, dakle od njenog hromosoma X. To, međutim, nije neka velika prednost jer je utvrđeno kako se baš na hromosomu X nalaze geni za oko 60 različitih bolesti. Za većinu tih bolesti žene su najčešće prenositelji, a muškarci obolijevaju. Najpoznatiji primjer je hemofilija – nesposobnost zgrušavanja krvi. A što se u nasljeđe dobiva od Y hromosoma?

Evo što djeca nasljeđuju od oca:

Spol. Hromosom Y sinovi nasljeđuju isključivo od oca, dok kćeri jedan X dobivaju od majke, a drugi od oca. Ponekad se dogodi anomalija i rodi se dijete koje ima XO spolne hromosome (nedostaje mu drugi spolni kromosom). Takve osobe nemaju jajnike, ali imaju razvijene sve ostale ženske spolne organe, kao i sekundarne ženske spolne karakteristike. Takav se poremećaj naziva Turnerov sindrom.

Reproduktivno zdravlje može se naslijediti od oca. Istraživanja otkrivaju da loš kvalitet sperme može biti nasljedna patologija. Vrlo je lako moguće da će bebe začete kao rezultat izvantjelesne oplodnje i same imati problema sa začećem.

Bolesti srca. Neki muškarci mogu biti nosioci neispravnih hromosoma, što povećava rizik od koronarne arterijske bolesti za čak 50 posto. Uz još neke faktore, ovu osobinu nasljeđuju sinovi.

Na rast više utječu očevi geni. Što je otac viši, veća je vjerovatnoća da djeca tog para budu višeg rasta.

U mentalne poremećaje koje muškarci prenose na svoje potomstvo spadaju ADHD (hiperaktivnost i poremećaj pažnje) i šizofrenija.

Boja očiju je posebna priča. Vjeruje se da očevi geni dominiraju nad majčinim, pa je vjerovatnije da su glavne osobine lica i boja očiju djeteta iste kao kod oca. Kako onda dva roditelja smeđih očiju dobiju plavooko dijete? Svaki čovjek posjeduje dominantne i recesivne karakteristike. Gen za smeđu boju očiju je dominantan u odnosu na gen za plave oči. Ali ako oba roditelja posjeduju recesivni gen, njihovo će dijete imati plave oči iako su oni tamnooki.

Dentalna struktura. Struktura zuba se najčešće nasljeđuje od oca. Ako otac ima kvalitetne, snažne zube koji se rijetko kvare, velika je šansa da će ih imati i dijete.

Prsti. Nije rijetkost da očevi i djeca imaju slične prste, posebno nožne.

Stil spavanja. U kojoj pozi će spavati dijete možete pretpostaviti na osnovu poze u kojoj spava otac.

419 views