Top 10 najbogatijih kompanija na svijetu za 2018. godinu

Suprotno onome što mnogi misle, na listi top deset najbogatijih svjetskih kompanija nisu više tehnološke kompanije koje su posljednjih godina dominirale svjetskim tržištem. Jedina koja je ostala na listi je Apple Inc. Dominiraju gasne i naftne korporacije, ali i auto infustrija. Pa krenimo redom.

Na desetom mjestu pozicionirana je najveća javna kompanija za naftu i gas u svijetu koja je prošle godina prihodovala 205 milijardi dolara. Exxon Mobile je američka multinacionalna kompanija sa sjedištem u Irvingu (Texas), nastala kao “potomak” Rockfellerove Standard Oil, osnovane 1870. godine. Jedna je od šest najvećih naftnih kompanija u svijetu I lider naftne industrije – od profita do poštivanja standarda sigurnosti.

Na devetom mjestu je svima znani Apple Inc., najprofitabilnija javna kompanija na svijetu. Njegova odlična priča u kombinaciji sa nekim od najboljih inovacija u industriji računara i telefona učinila je od njih najpoznatije ime u svijetu. Apple Inc. osnovali su 1977. godine Steve Jobs, Ronald Wayne i Steve Wozniak. Trio i njihova filozofija učinili su ogroman uticaj na kompjutersku revoluciju koja se odvijala u svijetu tokom 70-ih i 80-ih. Danas Apple posluje širom svijeta.

Berkshire Hathway, sa sedištem u Omahi (Nebraska), osnovana je 1889. godine i posluje kao konglomerat različitih kompanija među kojima su velika imena kao što su GEICO, Burlington Northern, FlightSafety International i Helzberg Diamonds.
Kompanija je postala to što jeste pod vođstvom majstora investicija Warrena Buffeta. Prošlogodišnji prihod kompanije od 223,7 milijardi dolara postavlja je na broj 8 liste najvećih među najvećima.

Dio šest takozvanih “super naftaša”, najvećih naftnih i gasnih kompanija svijeta, britansko-holandska kompanija Royal Dutch Shell, poznata više kao samo Shell, osnovana je 1907. godine i sada posluje u preko 70 zemalja širom svijeta i proizvodi oko 3,7 miliona barela nafte svakog dana.

Kompanija ima sjedište u Hagu, Nizozemska. Osim redovnog učešća u istraživanju, proizvodnji, preradi i distribuciji nafte, Royal Dutch Shell je također uključen u oblast obnovljivih izvora energije – biogoriva i vjetra. Prošlogodišnji prihod kompanije iznosi 240 milijardi dolara što je postavlja na sedmo mjesto najbogatijih.

Na šestom mjestu je Volkswagen, njemački automobilski gigant koji glavninu svoje proizvodnje plasira u matičnoj zemlji i u Kini. Kompanija stoji i iza drugih velikih brandova, Audija, Škode, Seata. Prošlogodišnji prihod, prava sitnica – 240 milijardi dolara.

Na petom je mjestu sa 254,7 milijardi dolara još jedan proizvođač automobila, japanski div Toyota Motor, osnovan 1937. godine. Nakon uspjeha sada sveobuhvatnog Prius hibridnog automobila, kompanija širi svoju viziju u budućnost čiji je cilj automobil bez vozača i bolja prisutnost na hibridnom tržištu električnih automobila.

Najveća kineska državna naftna kompanija China National Petroleum Corporation ili CNPC na visokom je četvrtom mjestu sa prošlogodišnjim prihodom od 262,6 milijardi dolara. Kompanija je uključena u klasičnu proizvodnju nafte i gasa sa planovima da se u narednom periodu posveti sektoru obnovljivih izvora energije. Kompanija je osnovana 1988. godine u Pekingu, a 2005. godine je kupila Petrol Kazakhstan za 4,18 milijardi dolara. CNPC posluje i u Iranu, Kanadi, Venecueli i Tajlandu.

Još jedna kineska kompanija za naftu i gas u državnom vlasništvu, Sinopec Group, našla se na listi deset najbogatijih. Osnovana u Pekingu 1998. godine na temeljima bivše Kineske petrohemijske korporacije, Sinopec Group je uključena u skoro svaku vrstu proizvodnje energije, od klasične nafte, gasa i uglja do pare i struje. Posljednjih godina kompanija poslovanje širi na tržište Mongolije i Rusije. Sa prošlogodišnjim prihodom od 267,5 milijardi dolara našla se na trećem mjestu najbogatijih.

State Grid Corporation of China najveća je elektroprivredna kompanija u svijeuu i drži monopol na kineskom tržištu. Osnovana 2002. godine, sa sjedištem u pekinškom Xicheng Distriktu, vodi 24 kineske i pet međunarodnih elektroenergetskih kompanija. Njegovi budući ciljevi usredsređeni su na obnovljivu energiju. S prometom od preko 315 milijardi u prošloj godini, nalaze se na drugom mjestu.

Osnovana 1945. godine sa sjedištem u Arkanzasu, stalno rastuća kompanija Walmart danas ima 11 hiljada trgovina u 28 zemalja svijeta. Ogroman dio profita ostvaruje e-trgovinom. Ulaganje u nove tehnologije i obrazovanje uposlenika dovelo ih je na vrh liste najbogatijih – prihodi su im u prošloj godini bili vrtoglavih 486 milijardi dolara.

5048 views