Zavođenje zalogajem i gutljajem: Ostrige vole prošek, tartufi šampanjac

Legenda kaže da su tiramisu ili bar neku njegovu prvu verziju pripremale italijanske domaćice, s tim dočekivale muževe koji su se vraćali sa teških poslova, što im je davalo snagu da obave sve svoje bračne dužnosti

 

 

Napraviti romantičnu atmosferu sa cvijećem, svijećama i šetnjama po mjesečini je dosadno. Kažu da prave žene, one koje znaju šta hoće, to neće. One traže nešto više. Trud, posvećenost, znanje. Zavođenje je umjetnost i najvažnija stvar u vašoj torbi sa trikovima koja gospođu Savršenu treba oboriti s nogu i pokazati i/li dokazati da ste vi gospodin Savršeni je boca vina. Udvostručite efekte vina uparivanjem sa klasičnom afrodizijačkom hranom za Valentinovo za pamćenje. Krenimo redom. Pred vama je pet najboljih parova hrane i vina za romantiku sa stilom.

 

Ostrige i prošek

Legenda kaže da je Casanova, najpoznatiji italijanski zavodnik, jeo pedeset ostriga dnevno, a što mu je, navodno, pomagalo da održi žar u spavaćoj sobi. I da, i mi se slažemo da su ostrige savršen uvod u romantičnu večer. Ne samo da su seksi za jelo, već su i pune cinka i aminokiselina za koje naučnici tvrde da će podići vašu seksualnu vitalnost. Naglasite slatke, sjajne i kremaste okuse ostriga, čime drugim no prošekom. Prošek i ostrige su sjajan par.

Čili papričice i suho bijelo vino

Zadivljujuće afrodizijačko čudo, stvoreno da vas pokrene, ubrza rad srca i poveća nivo endorfina – njezino veličanstvo čili papričica. Smirite vrelinu papričica pastom sa morskim plodovima i uparite sa suhim bijelim vinom. Nagovještaj slatkoće vina izbalansirat će ovaj čudesni spoj. Preporučujemo Riesling iz njemačke regije Mosel.

Tartufi i šampanjac

Izuzetno rijetki, sa svojim specifičnim „zemljanim“ mirisom, što ih čini jednom od najskupljih namirnica na svijetu, tartufi su luksuzni i do neba senzualni. Probajte ih naručiti, ako ih već ne znate pripremiti, posute preko fine tjestenine sa morskim plodovima. A vino? Pa uz tartufe, jedino čemu se vrijedi prepustiti je dekadencija šampanjca. Nećete pogriješiti sa crème de la crème Krug Grand Cuvée. Cijena je prava sitnica, 160 dolara.

Čokolada i italijansko crno vino

Grešna i slatka, čokolada je kroz historiju uvijek bila dio rituala zavođenja. Moguće da je to zbog činjenice da čokolada, posebno crna, sadrži feniletilamin,  hemikaliju koja se otpušta u mozgu kada smo zaljubljeni. Tamna čokolada je posebno neodoljiva kada su u nju uronjene jagode ili višnje. Zalijete li svaki zalogaj gutljajem punog, crnog vina italijanskih vinograda, nebo je granica.

Kafa i Vin Santo

Kofein iz kafe ponaša se i djeluje kao stimulans, koji povećava energiju i tjera krv baš na prava mjesta. Za Valentinovo ili koju god zgodnu, potencijalno romantičnu priliku, ne pijte kafu. Umjesto toga, pojedite kafu u dezertu, kao recimo u tiramisuu. Legenda kaže da su tiramisu ili bar neku njegovu prvu verziju pripremale italijanske domaćice, s tim dočekivale muževe koji su se vraćali sa teških poslova, što im je davalo snagu da obave sve svoje bračne dužnosti. U Toskani, tiramisu se najčešće služi uz njihovo čuveno dezertno vino Vin Santo, srednjeslatko s notama karamela, kandiranog voća i vanilije.

 

1385 views