Aston Martin: Prodaja dionica i novi SUV

Za 182 miliona funti (oko 239 miliona dolara) kanadski milijarder Lawrence Stroll preuzet će oko 20 posto udjela u Aston Martinu, posrnulom britanskom proizvođaču luksuznih automobila. U AM-u nastoje prikupiti ukupno 500 miliona funti kako bi preokrenuli loše poslovne rezultate do kojih je došlo zbog slabije prodaje vozila u prošloj godini, ali i kako bi uložili novac u proizvodnju DBX-a, njihovog novog luksuznog SUV-a, kao i u njegov plasman na svjetsko tržište ove godine.

DBX je premijere imao na japanskom i kineskom tržištu što jasno pokazuje na koga uprava AM-a tipuje. Radi se o velikim i iznimno bogatim tržištima, na čijim prostorima svakako živi veliki broj bogataša koji ovo fantastično parče luksuza na četiri točka sebi mogu bez problema priuštiti.

Kompanija u planu oporavka planira glavnim dioničarima ponuditi kupovinu dodatnih dionica.

Stroll će se, po preuzimanju svoga udjela, pridružiti odboru direktora Aston Martina na poziciji izvršnog predsjednika, na kojoj se sada nalazi Penny Hughe, koja će podnijeti ostavku.

Većinski vlasnici Aston Martina trenutno su italijanski I kuvajtski privatni fondovi. Lawrence Stroll je vlasnik Racing Point F1 tima. Zanimljivo je da je među ljubiteljima Ferrarija poznat kao jedan od najvećih kolekcionara.

1108 views