BOLWONINGEN: JESTE LI VEĆ POSJETILI OKRUGLE KUĆE U NIZOZEMSKOJ

Sve se čini da pandemija corona virusa, koja je na skoro tri mjeseca gotovo potpuno paralisala svijet, prolazi. Dokaz su granice koje se polako otvaraju, avio kompanije izlaze u javnost sa novim rasporedima letenja i svima nam se negdje ide. Ako vam je Nizozemska potencijalna lokacija, iskoristite priliku i posjetite ‘s-Hertogenbosch.

Ovaj grad dom je neobičnom naselju poznatom pod imenom Bolwoningen. Na prvi pogled sa tla, iz zraka pogotovo, naselje liči na scenu invazije vanzemaljaca u nekom SF filmu ili na gomilu loptica za golf.

Vlada Nizozemske je 1968. godine odlučila finansirati eksperimentalnu izgradnju jeftinih stanova i jeftinog stanovanja uopće. Izabran je projekt Bolwoningen kojeg je osmislio kipar i arhitekt Dris Kreikampa, ali je sama izgradnja započela tek 1980., da bi bila okončana skoro četiri godine kasnije.

Bolwoningen se sastoji od 50 kuglastih kuća. “Kugle” su od cementa ojačane fiberglasom, montirane na postolja u obliku cilindra. Promjer svake sfere je nešto veći od pet metara, a svaka ima 11 okruglih prozora. Iako se čini da je prostor mali, radi se o vrlo funkcionalnim stanovima na tri nivoa. 

Izgled tih struktura prilično je neobičan. U središtu sfere nalazi se kupatilo i mala spavaća soba, a dnevni boravak i kuhinja nalaze se na nivou drugog sprata. U potkrovlju je još jedna soba. Kuća se može u potpunosti rastaviti i prevesti na bilo koje drugo mjesto (teška je tek nešto više od 1.300 kilograma). 

Mještani okolnih naselja nisu pretjerano cijenili viziju arhitekte, ali ih je vrlo brzo razuvjerio veliki broj turista koji dolaze posjetiti ovo neobično naselje kao i činjenice da za “svemirskim” kućama potražnja ne jenjava. Sve su od prvog dana useljene.

1054 views