Maligne bolesti: Promjene na koje svaki muškarac treba reagirati

Jedan od najboljih načina da se pobijedi rak jeste otkriti ga u ranoj fazi, no simptomi se katkad smatraju prilično bezazlenima. Iako ne moraju značiti dijagnozu maligne bolesti, ipak o njima obavijestite ljekara.

Krenimo redom.

Problemi s mokrenjem

Kako stare, mnogi muškarci imaju problem s mokrenjem. Morate li to raditi češće, posebno noću, osjetite li iznenadne porive za mokrenjem, otežano je, imate peckanje ili osjećaj da ne možete do kraja isprazniti mjehur, javite se urologu. Simptomi mogu ukazivati na povećanu prostatu, ali i na tumor.

Promijenjeni testisi

Jednom mjesečno pregledajte testise. Primijetite li promjene ili razliku u veličini, uočite li tvrde izbočine jednog dijela testisa, najčešće bezbolne ili ako je cijeli testis tvrd pod prstima, ne odgađajte odlazak ljekaru. Moguće je da se radi o raku testisa, najčešćem tumoru u muškaraca do 35 godina. Za razliku od raka prostate koji raste vrlo sporo, ovaj vam doslovno preko noći može zagorčati život. Ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv je u više od 95 posto slučajeva.

Krv u mokraći ili u stolici

Možda imate hemoroide ili urinarnu infekciju, ali to može biti i prvi znak raka kolona, debelog crijeva, bubrega ili leukemije. Hitno se javite ljekaru koji će propisati krvne pretrage te pregled crijeva i abdomena.

Promjene na koži

Uočite li promjenu veličine, oblika, boje, udubljenje u madežu ili se stvori novi koji mijenja boju ili krvari, otiđite dermatologu. Možda će ga trebati ukloniti i poslati ga na biopsiju. Važno je znati da su muškarci češće bego žene žrtve melanoma. Većoj smrtnosti kod muškaraca doprinosi i to što ne idu na preglede. Uz to, kod njih se melanom češće razvija na prsima i leđima, dok se kod žena češće pojavljuje na rukama i nogama, gdje ga je znatno lakše uočiti.

Otečeni limfni čvorovi

Otekline limfnih čvorova na vratu, ispod pazuha ili na preponama često su znak da se nešto događa u organizmu. Najčešće je to znak da se imunosni sustav bori s upalom grla ili prehladom, ali određeni tipovi raka (dojke, pluća, limfom, melanom) također mogu imati ove simptome. Ne prođe li za dvije do četiri nedjelje, znate šta vam je činiti.

Teškoće s gutanjem

Neki ljudi povremeno osjete probleme s gutanjem. Ukoliko ne prolaze i uz to primijetite promuklost, gubitak težine i povraćate, zatražite od svog porodičnog ljekara pretrage grla i trbuha zbog mogućeg raka.

Žgaravica

Žgaravica se može spriječiti promjenom prehrambenih navika. Ako ne nestane ili se pogoršava, to može upućivati na rak grla ili abdomena. Može upućivati i na Barrettov sindrom, defekt sluznice jednjaka koji se treba liječiti jer može, premda rijetko, povećati rizik za rak jednjaka.

Promjene u usnoj šupljini

Ako pušite, imate veći rizik za rak usne šupljine, pa obratite pažnju na promjene u ustima, usnama i na jeziku. Primijetite li bijele, crvene, sive ili žute naslage u ustima ili na usnama, otiđite ljekaru. Moguće je da su samo afte, ali moguće su i druge, ne tako naivne opcije.

Nagli gubitak težine

Izgubite li na težini, a da to niste željeli (pojačano vježbate ili ste na dijeti), to može biti znak stresa, šećerne bolesti ili problema sa štitnjačom, ali i raka želuca, gušterače, abdomena ili pluća. Nagli gubitak pet do deset posto ukupne tjelesne težine tokom tri do šest mjeseci trebao bi biti znak za uzbunu.

Povišena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura obično nije loš znak, već pokazuje da se organizam bori s infekcijom. Ako potraje i nema suvislog objašnjenja, može biti simptom autoimunih bolesti, mononukleoze, leukemije ili drugih tumora krvi.

Promjene na dojkama

Opipljiva kvržica, uvlačenje bradavice, iscjedak iz bradavice, ulceracije na koži ili bolna kvržica mogu biti znak raka dojke, na koji muškarci obično i ne pomišljaju. No od raka dojke obolijevaju i muškarci. Rano otkrivanje ključ je uspjeha u liječenju, zato bi i muškarci trebali obratiti pažnju na grudi.

Za kompletan tekst, kliknite na link http://macakmagazin.com/maligne-bolesti-promjene-na-koje-svaki-muskarac-treba-reagirati/

353 views