Ne kvari vodom dobro vino

Ne kvari espresso mlijekom, ljubav brakom ni vino vodom – reći će vam Italijani. Uz rizik izazivanja međunarodnog incidenta, reći ćemo da se poneki espresso mlijekom čak da i popraviti, o ljubavi i braku ćemo nekom drugom prilikom, ali ovo zadnje potpisujemo, uz možda malu opasku – sjajna vina se vodom ne kvare.

Probali smo ove sedmice neka sjajna vina iločke vinarije TRS na promociji u Jajcu, koje je samo jedna od stanica na njihovoj mini vinskoj turneji po Srednjoj Bosni. Promocije, što je zanimljivo, vode vlasnici vinarija TRS ilok i TRS Dioniz Marijo Faletar i Marin Fišić.

No, ovo je priča o vinima. Zapamtite ponešto pa impresionirajte prijatelje.  

Sjajni Chardonnay, vrhunsko suho vino, proizvod je jedne od najpoznatijih vinskih sorti grožđa u svijetu. Lako, blage voćne arome, svijetložuto, trun kiselo.  

Odlično se kombinira uz hladna predjela – meke sireve poput brija i camemberta, salate i jela kojima dominira začinsko bilje kao što su cezar salata ili tjestenina uz pesto genevese. I nećete pogriješiti sa plodovima mora. Serviran na temperaturi od 12-13 stepeni pokazuje svoje najbolje osobine. Obavezno probati.

Graševina Decan – vrhunsko suho vino, iznimne kvalitete, zlatnožute boje. Svakom sjajnom kapi prožimaju se voćne arome breskve, limuna i jabuka. Graševinu karakterizira ugodna svježina i lagani gorki okus. Probali smo je uz riječnu ribu, ali ide sjajno i uz morsku, plodove mora te bijelo meso. Temperatura serviranja 9-10°C.

Cabernet Sauvignon – Vrhunsko crveno vino, okusa obogaćenog aromama ribizla, bibera i čokolade. Blagi tanini i ugodne kiseline čine ga posebnim. Sjajno se druži sa kravljim ili kozjim sirevima neutralnog tipa, povrćem, morskim plodovima i lignjama. Sevira se na temperaturi koju zovemo sobna – od 18 – 20. Bez obzira na činjenicu da mnogi crvena vina ipak vole malo ohladiti, ukoliko želite osjetiti sve osobine ovoh sjajnog proizvoda grožđa, ne hladite ga ispod navedenih temperatura. Ovom vinu nije mjesto u frižideru.

Uz desert bez greške možete naručiti vino Traminac. Ima vrlo izraženu sortnu aromu i buke. U mirisu dolaze do izražaja arome ruže i marcipana. Sorta ima visoku koncentraciju sladora te kao takav može biti suho ili polusuho vino. Zlatnožute je boje. Traminac iz Iloka je vodeći traminac u Evropi.

Najčešće se poslužuje kao aperitiv. Preporučuje se uz deserte, lagana bijela mesa i ribu. Servira se na temperaturi između 10 i 12 stepeni.

Vlasnici ovih sjajnih vina kažu Ako su nam vina dobra recite svojim prijateljima, a ako su loša recite svima. Mi kažemo svima – a odlična su.

A ovako je počelo

Spajanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Bošnjak i Faletar, 2006. godine osnovana je Poljoprivredna zadruga TRS. Pod imenom TRS plasiraju vino od berbe 2007. godine. Njihova saradnja, međutim, datira od 2003. godine kada su započeli vinsku proizvodnju s ukupnim kapacitetom podruma od oko 30.000 litara vina. Danas on iznosi 650.000 litara vina.

Njihovi vinogradi smješteni su na padinama Fruške Gore – Vinogorja Srijem, na nadmorskoj visini od 200 do 260 metara i uključuju područja: Dekan, Veliko Brdo, Principovac, Vukovo, Rađevac i Radoš. Proizvodnju vina temelje na devet kvalitetnih sorti vina, od čega su najviše zastupljena bijela: Graševina, Chardonnay, Rajnski Rizling, Traminac, Bijeli Sauvignon i Muscat Blanc. Crna su vina Frankovka, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.

Odnedavno se sada već velikoj obitelji TRS pridružila  i obitelj Fišić iz Novog Travnika. Mladi i poduzetni Marin Fišić iskazao je želju da ova vrhunska vina dospiju i na naše stolove. Uz mentorstvo Zlatka, Marija i Ilije, Marin je dobio priliku steći nova znanja, vještine i na taj način započeo je graditi jednu lijepu poslovnu priču u Srednjoj Bosni.

609 views