Od juna na evropskim letovima: Putnici u avionima moći će koristiti mobitele

Photo – Unsplash

Isključite vaše elektronske uređaje ili ih prebacite na avionski način rada. Opustite se i uživajte u letu.

Ovo su rečenice koje, udobno zavaljeni u svoja sjedišta, oduvijek slušamo prije polijetanja. Isključivanje mobitela i ostalih elektronskih uređaja na početku putovanja avionom postalo je nešto što se podrazumijeva, jednako kao prolazak kroz sigurnosnu kontrolu ili vezanje pojasa.

Vrijeme u zraku bilo je vrijeme bez poziva, poruka, mailova…

Nebo više nije granica

Čini se da ovom pravilu dolazi kraj, barem kad se radi o zemljama EU. Krajem prošle godine Evropska komisija odlučila je da će prijevoznicima biti dopušteno omogućiti 5G tehnologiju u avionima, a rok za uvođenje je 30. juni ove godine.

To znači da će putnici moći koristiti sve funkcije na telefonu tokom leta – od poziva, korištenja aplikacija, pa sve do streaminga muzike i filmova. Vjeruje se da bi novo pravilo moglo pomoći evropskim kompanijama da rastu jer vrijeme provedeno u zraku više neće biti vrijeme “odsječenosti od svijeta”.

  • Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrza povezivost velikog kapaciteta, kažu u EK.

Evropska komisija još je 2008. godine rezervirala neke frekvencijske pojase za avione kako bi omogućila pristup internetu u zraku, ali ta je usluga bila ograničavajuća, spora i slabo korištena jer se oslanjala na satelite.

Avionski način rada ili isključivanje mobilnih uređaja bilo je važno zbog nedostatka znanja, odnosno potpunih informacija o utjecaju rada mobitela na avione, odnosno na sisteme kontrole leta. U Sjedinjenim Američkim Državama još ne razmišljaju o ukidanju pravila o gašenju mobitela. Razlog je strah da bi 5G frekvencije mogle ometati letove, dovesti do pogrešnih mjerenja nadmorske visine i remetiti komunikaciju između posade i kontrole leta na tlu.

Rizik je „minimalan“

Regulatori u Evropi, s druge strane, tvrde da je rizik od smetnji vrlo mali jer „imamo drugačiji skup frekvencija za 5G i niže postavke snage od onih koje su dopuštene u SAD-u“.

Osim sigurnosnih pitanja, putnike je ova vijest podijelila, prije svega zbog komfora putovanja na koji su dosad navikli. Jedni pozdravljaju činjenicu da će tokom dužih letova moći biti u kontaktu sa svima i odgovarati na mailove, a drugi se plaše da će doći do ogromne buke u avionu jer se zasigurno neće obavljati samo hitni i neodgodivi pozivi. Sjediti satima pored nekoga ko obavlja poslovne pozive ili čavrlja s partnerom može učiniti iskustvo leta još stresnijim.

U svakom slučaju, osim na prekomorskim putovanjima, letovi će nam po Evropi uskoro, barem ako budemo mjerili nivo buke, nalikovati na vožnju autobusom.

Pitanje na koje još uvijek nema zvaničnog odgovora jeste – Hoće li se ova usluga dodatno naplaćivati?

301 views