Psihijatar vam može pomoći, ali rakija je jeftinija

Klasika, Romantika, Impresija, Simbolika, Renesansa, Klasika barrique, Impresija barrique, Renesansa barrique… Šta je zajedničko ovim nazivima, pitate se.

Iza svakog od ovih zanimljivih naziva stoji prava poslastica ili bar ono što svaki balkanski muškarac poslasticom zove. Da, Njeno Veličanstvo Rakija.

Psihijatar vam može pomoći, ali rakija je jeftinija, kaže stara narodna poslovica. U davna vremena, a taj se običaj ponegdje zadržao i danas, kada bi mladići sa roditeljima išli prositi djevojku u njenu kuću, nosila se rakija. Običaj je bio da se ponese što više kako ne bi pukla bruka da je nestane ukoliko se slavlje otegne.

Brojne su se priče ispredale oko rakije, neki se kunu da je lijek za sve, a neki opet vjeruju da je samo za dušu. Ovisno o kraju, pije se iz čašice ili štamprleka/štamplića, mada pravi poznavatelji rakije tvrde da se pije iz uske čaše, koja se pri vrhu blago širi. I da, uvijek se pije na sobnoj temperaturi jer tada mirisi i okusi pokazuju svu svoju raskoš. Dakle, maknite je iz frižidera.

Da se vratimo našoj glavnoj priči, sjajnoj destileriji EPOHA, iz Lopara.

Od pažljivo biranih plodova, iz vlastitih voćnjaka sa obronaka planine Majevice, po tradicionalnoj recepturi, koja se vijekovima koristi na ovim prostorima, pripremala se svaka od ovih boca ispunjenih blistavom tečnošću.

Savršeni spoj klime, zemljišta, osunčanosti, ruže vjetrova i tradicionalne recepture dala je ovim rakijama karakteristične arome, prepoznate od rakijoljubaca i izvan granica naše zemlje.

Naše rakije odraz su našeg podneblja. Svjesni smo da rakija ima snažnu konkurenciju u drugim alkoholnim pićima, poput francuskog konjaka ili škotskog malt viskija. Ipak, vjerujemo da će pronaći svoje mjesto na listi vrhunskih pića i da je naredni period epoha rakije, kažu nam u EPOHA destileriji.

Svaki svoj proizvod predstavili su kroz vrijeme, odnosno epohu koja tematski odgovara vrsti, senzibilitetu i ukusu rakije.

Pa krenimo ih predstavljati.

Klasika

Vrhunska šljivovica uz koju se smije i plače, nazdravlja i pozdravlja, ispraća i dočekuje, a nerijetko i počinje dan.

Kupažom autohtonih sorti iz majevičkih voćnjaka starih preko 50 godina, dvostruko detilirana na tradicionalnim destilatorima, dobijena je ova sjajna rakija kojom dominiraju arome marcipana, badema i suhih šljiva.

Jačina – 42 %. Taman.

Klasika Barrique

Vrhunski delikates i ponos destilerije. Da bi se dostigao puni potencijal ove odlične rakije, potrebno je dugogodišnje starenje u hrastovom barrique buretu.

Jačina – 42%. Odlična.

Romantika

Vrhunska rakija od kruške viljemovke. Domaćini je opisuju kao rakiju koja mami uzdahe, baš kao lijepa djevojka te budi najplemenitije emocije pojačane jedinstvenim mirisom i okusom.

Miriše tipično „viljemovski“ intenzivno uz dopadljivu eromu citrusa, banana i oraha.

Jačina – 41%. Nemamo primjedbi.

Impresija

Sjajna kajsijevača, niko pored nje ravnodušan nije. Ima miris tipičan za rakiju proizvedenu od zrelih kajsija. Intenzivne arome južnog voća i suhih kajsija.

Jačina – 41%. Savršeno.

Impresija barrique

Vrhunska kajsijevača starila u barrique buretu. Rijetka zvjerka među rakijama, uskoro u prodaji. Kombinacija aroma hrasta kitnjaka i ove voćne gospođice obećava čudesan ukus na nepcu i jeziku.

Jačina – 41%. Ko smo mi da sudimo savršenstvu.

Simbolika

Vrhunska travarica, simbol EPOHA destilerije. Proizvedena metodom maceracije 16 vrsta aromatičnih i ljekovitih biljaka. Ako niste znali, maceracija je tehnološki postupak u proizvodnji alkoholnih pića, prije svega vrhunskih rakija, na način da se uz pomoć destilata ili etil alkohola ekstrahiraju aromatski sastojci iz biljnih plodova, cvjetova ili listova.

U osnovi ove specijalne rakije je šljivovica prepečenica. Rezultat je delikatesna, vrlo pitka rakija, blage gorčine, sjajno izbalansirana.

Jačina  41%. Tačno koliko treba.

Renesansa

Renesansa je jedan od najkreativnijih umjetničkih perioda, a mnogo kreativnosti je trebalo da se napravi umjetničko djelo među rakijama – vrhunska dunjevača. Začinske arome koje dominiraju ovom rakijom, obaraju s nogu. Doslovno.

Jačina – 42%. Savršeno.

Renesansa barrique

Prava borba unutar boce vodi se između hrasta kitnjaka u čijim je buradima odležavala i mirisnih aroma robusne majevičke dunje. Balans postignut u ovoj borbi ravan je umjetničkom djelu.

Jačina – 42%. Sjajno.

1438 views