Zipline Pazi medo – 1700 metara čistog adrenalina

U Bosni bismo zapjevali Da sam ptica i da imam krila, ja bih cijelu Bosnu preletila. Nerealne želje uvijek su nam bile slabost, ali ako želite poletjeti i preletjeti, ne Bosnu, nego dio Like u susjednoj Hrvatskoj, spremite se jer sezona ziplinea Pazi medo otvara se za koji dan.

Za adrenalinske ovisnike prava se poslastica krije u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Bijeli Vrh u općini Vrhovine, na zapadnoj granici Nacionalnog parka Plitvička jezera, na dvadesetak kilometara od državne ceste A1.

Zipline Pazi medo sjajna je priča, nastala iz želje Općine Vrhovine i udruženja Rudopolje moje da obogate turističku ponudu ovoga kraja i poboljšaju prilike lokalnoga stanovništva. Uz mnogo zajedničkog truda i rada, zipline je otvoren 2017. godine i postao nezaobilazno mjesto za sve koji uživaju u letenju.

Ukupna dužina čeličnog užeta ziplinea Pazi medo je 1700 metara, što ga čini jednim od najdužih ziplineova iz jednog komada u Evropi. Moguće je, uz leđni vjetar (sa sjevera) postići brzinu do 120 kilometara na sat. Ako puše čeoni vjetar (s juga), i dalje je brzina fascinanantna – stotka na sat.

Photo: Vladimir Bogovčič/Prodigy pictures

Zipline Pazi medo osmišljen je tako da letite u ležećem položaju i na taj način istinski doživite osjećaj slobode i istinskog adrenalina. Iako zvuči zastrašujuće, osjećaj je fenomenalan te nakon početničke treme, dolaze sreća i uzbuđenje.

Prije polaska svakako rezervišite spust kako se ne bi dogodilo da ostanete bez termina. Automobil se ostavlja na dolaznoj tački gdje se nalazi recepcija. Na istom mjestu ćete dobiti svu potrebnu opremu i upute, a ekipa sa zipa vozi vas na početnu tačku udaljenu desetak minuta lagane vožnje automobilom.

Polazna zipline platforma nalazi se na obližnjem brdašcu u borovoj šumi. Let koji dijelom ide upravo iznad spomenute šume, traje oko minut i pol, ovisno o vašoj težini te smijeru i brzini vjetra. Sletište je na platformi s koje se pruža pogled na ličke doline. Na tom dijelu možete odmoriti, popiti poneko piće i uživati u divnom pogledu.

Kako vaš letački pothvat ne bi ostao nezabilježen, na startu možete iznajmiti GoPro kameru koja će snimiti spust od početka do kraja, a ekipa sa zipa (i rimuje se, vidite) će vam odmah nakon spusta video prebaciti na mobitel.
Zipline sezonu otvara krajem aprila, a zatvara krajem novembra, ovisno o vremenskim uvjetima. 

Blizina nacionalnih parkova Plitvička Jezera i Sjeverni Velebit te rijeke Gacke, čine ovaj kraj jedinstvenim i zanimljivim brojnim zaljubljenicima u netaknutu prirodu.

294 views